Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Járványos méreteket ölt a calici vírus

Járványos méreteket ölt a calici vírus

Járványos méreteket öltött a kórházakban a calici vírus - mondta el Molnár Kornélia, az országos tiszti főorvos helyettese a köztelevízióban.

Járványos méreteket öltött a calici vírusAz úgynevezett calici vírus a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikáján, a Szent János Kórházban, a Jahn Ferenc Kórházban, valamint a Győr közeli Nyúl községben is fertőz. Az Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetben előfordult esetek viszont nem utalnak járványra. A hányást, hasmenést, lázat okozó vírus leginkább zárt közösségekben, megelőzésénél nagyon fontos az általános higiéniai szabályok betartása.

A betegség gyors lefolyású, általában 1-2 infúziós kezelés után enyhülnek a tünetek. A calici vírus felbukkanása egyébként az őszi-téli hónapokat jellemzi, ellene rendszeres tisztálkodással, gyakori szellőztetéssel, vitamindús étrenddel lehet védekezni.

Terjesztő tényezők: élelmiszer, ivóvíz, fürdővíz, széklet. A betegség általában orálisan, illetve a légutakon keresztül terjed, kisszámú vírus jelenléte is elég a tömeges fertőzéshez.

A klinikák munkatársai folyamatos felület- és kézfertőtlenítéssel próbálják megakadályozni a vírus terjedését. Az eddigi adatok alapján az utolsó beteg észlelésétől számított hetedik napig tart a felvételi zárlat.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü