Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     

Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Nátha

Nátha

MI A NÁTHA?

Nátha           

A nátha a légutak vírusok okozta megbetegedéseinek gyűjtőneve. A kórokozók különböző vírustörzsekhez tartoznak. A nátha, amit a köznyelvbe egyszerűen megfázásnak is neveznek, általában említésre méltó komplikációk nélkül zajlik le.

A NÁTHA KIALAKULÁSA

A kórokozók általában cseppfertőzés útján terjednek beszéd, tüsszentés vagy köhögés útján. Belélegezzük őket, de kézfogáskor is fertőződhetünk. Évente átlagosan négy-öt alkalommal leszünk náthásak anélkül, hogy védetté válnánk a betegséggel szemben.

A NÁTHA KEZELÉSE

Miután a náthát a legtöbb esetben vírusok okozzák, a betegség maga nem kezelhető. Csupán a tüneteket csökkenthetjük. A bőséges folyadékfogyasztás megnyugtatja a nyálkahártyát és megindítja a váladékozást. A hideg konyhasóoldat különösen jó hatású. Hasznos lehet különböző illóolajok inhalálása, belélegzése is. Ezen kívül nagy számban léteznek nátha elleni szerek, gyógyszerek is, amelyek recept nélkül kaphatók a patikákban is. Az Interferon meggátolja a betegséget okozó vírusok növekedését, a kezelés azonban drága. Antibiotikumok szedése nátha esetén értelmetlen, hiszen ezek hatástalanok a vírusokkal szemben.

A beteg teendői
Ha néhány napig ágyban maradunk, főleg, ha lázunk is van meggyorsítjuk a gyógyulást és elkerüljük a szövődményeket.

Mikor forduljunk orvoshoz?
Minden- különösen az alsó légutak (a tüdő és a hörgők) lázzal járó fertőző megbetegedése orvosi kivizsgálást igényel.

Az orvos teendői
Az orvos mindenekelőtt tisztázza, hogy nem alakultak-e ki bakteriális fertőzések is, amelyek például súlyos tüdőgyulladást okozhatnak. Ha igen, antibiotikumot rendel, hogy ezzel kezelje vagy megelőzze az esetleges tüdő-, középfül- stb. gyulladást.

A BETEGSÉG LEFOLYÁSA

A legtöbb nátha a következőképpen zajlik le: didergéssel, tüsszögéssel kezdődik, nehéznek érezzük a fejünket. A nyálkahártya megduzzad, nem kapunk levegőt az orrunkon át, fáj a fejünk, viszket és könnyezik a szemünk, köhögünk és fáj a torkunk. Sokszor általános ízületi és végtagfájdalmat érzünk. Mindehhez levertség és láz is társulhat, ami kisgyerekeknél nagyon magasra szökhet. Orrfúvásnál a váladék először vízszerű, később gennyes nyálkás. Bizonyos fertőzéseknél a nyelés is nehezünkre esik, a hangunk rekedt lesz. A nyári hónapokban egyes kórokozók hasmenést és hányást is okoznak- gyakran a többi tünet nélkül.

Veszélyek, lehetséges szövődmények
A nátha legtöbbször nem veszélyes betegség, általában egy hét alatt elmúlik. Súlyosabb esetekben, legyengült vagy idős betegeknél azonban szövődmények - bronchitis, tüdőgyulladás, orrmelléküreg-gyulladás, illetve középfülgyulladás - léphetnek fel.

TÜNETEK
-gyakori orrfújás
-köhögés
-kötőhártya �gyulladás
-torokfájás
-fejfájás
-végtagfájdalom
-levertség
-láz

HOGYAN ELŐZHETŐ MEG A NÁTHA?

Biztos védelem nincs. Járvány idején legyünk óvatosak azokon a helyeken, ahol sok ember van együtt. Segít a gyakori kézmosás, a fokozott vitaminfogyasztás és a sok mozgás a friss levegőn.

FONTOS!
A legtöbb légúti fertőzést, náthát orvosi rendelőben, kórházban kapja el az ember. Járvány idején csecsemőt és idős, legyengült szervezetű beteget csak akkor utalnak kórházba, ha ez elkerülhetetlen. Náthásan mi magunk se látogassunk beteget sem otthon, sem kórházban.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü