Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Nemi úton terjedő

Nemi úton terjedő

Életünk folyamán sokféle kórokozóval találkozunk, és mindnyájan elkapunk bizonyos fertőzéseket. Az SZTB, a szexuális úton terjedő betegségek is ezek közé tartoznak, azonban fontos tudni, hogy ezek a betegségek nemcsak a nemi szerveket, hanem a vizeletkiválasztó rendszert, sőt egyesek az egész szervezetet érintik.

Nemi úton terjedő "apróságok"

Szerző: Dr. Oroszi Beatrix

Forrás: Patika Tükör www.patikatukor.hu

Dátum: 2002-02-17

Értékelés: Szavazatok száma: 8, Érték: 4.12


Életünk folyamán sokféle kórokozóval találkozunk, és mindnyájan elkapunk bizonyos fertőzéseket. Az SZTB, a szexuális úton terjedő betegségek is ezek közé tartoznak, azonban fontos tudni, hogy ezek a betegségek nemcsak a nemi szerveket, hanem a vizeletkiválasztó rendszert, sőt egyesek az egész szervezetet érintik.


"Voltam egy-két lánnyal az utóbbi időben, illetve többel is. A kellemes együtt töltött éjszaka utáni napokban azonban mindegyikünk égő, csípő fájdalomról panaszkodott vizeletürítés közben. Fogalmam sincs, mi lehet ez, hiszen nekem semmi bajom. Lehet, hogy valamit rosszul csinálok? Kérlek adj tanácsot!" - írja egy aggódó fiú.

Mi is az az SZTB mozaikszó (angol szakirodalomban STD)?

Életünk folyamán sokféle kórokozóval találkozunk, és mindnyájan elkapunk bizonyos fertőzéseket. Az SZTB, a szexuális úton terjedő betegségek is ezek közé tartoznak, azonban fontos tudni, hogy ezek a betegségek nemcsak a nemi szerveket, hanem a vizeletkiválasztó rendszert, sőt egyesek az egész szervezetet érintik. Legalább 25 féle nemi úton terjedő betegséget ismerünk. A kórokozók lehetnek baktériumok, vírusok, gombák, állati egysejtűek. A fertőzés többféle úton átadható:
- hüvelyi közösüléssel,
- anális szex során,
- vér útján (pl.: HÍV-fertőzés, fertőző májgyulladás)

Ki fertőződhet meg?

Bárki, aki szexuálisan aktív. Ha a partnerednek fertőzése van, tőle is megkaphatod és tovább is adhatod a fertőzést akkor is, ha történetesen nincsenek tüneteid. Ez nem jelenti feltétlenül azt, hogy "kicsapongó" életet élsz, de tudnod kell, hogy minél több partnerrel létesítesz védekezés nélküli szexuális kapcsolatot, annál nagyobb veszélynek teszed ki magad.

Milyen tünetekre kell odafigyelned?

Ha bármely a következőkben felsorolt tünetet észleled magadon, fordulj orvoshoz! Ezen betegségek közül egyeseket csak megelőzni lehet, gyógyítani nem (AIDS), néhányuk pedig kezeletlen esetekben maradandó egészségkárosodáshoz vezet (pl.: nők esetében meddőséghez). Minél előbb felfigyelsz az alábbi tünetekre, az orvos annál könnyebben és gyorsabban tud kezelni, meggyógyítani.

1. Szokatlan, rendellenes folyás a hüvelyből (színében, szagában, összetételében), viszketés.
2. Szokatlan váladék szivárgása a péniszből, húgycsőből.
3. Apró hólyagok megjelenése a hüvely, pénisz, végbélnyílás környékén.
4. Kiütésszerű bőrelváltozás, gyulladás vagy viszketés a nemiszerveken.
5. Égő érzés, fájdalom vizeletürítés közben.
6. Szokásosnál gyakoribb vizelési inger.
7. Közösülés közben / után fájdalom a nemiszerveken, alhasi tájékon.
8. Rossz közérzet, hőemelkedés láz.

Sokszor semmiféle tünet nem jelentkezik.

Mit kell tenned, ha fertőzésre gyanakszol, hová fordulhatsz?

- Területi bőr- és nemigondozó
- Bőrgyógyászati klinika, STB-szakrendelés
- Nőgyógyász, urológus, bőrgyógyász szakorvos

Fontos, hogy ilyen esetben partnered is figyelmeztesd a lehetséges fertőzésre! Állandó partnerek esetében helyes, ha mindketten felkeresik a rendelést, így elkerülhető, hogy újrafertőzzék egymást ("ping-pong" fertőzés)

Hogyan védheted meg magad?

Tulajdonképpen hatásos lehet a Kalmopyrin is lábközé szorítva, mint ezt őseinktől jól tudjuk, azonban sok esetben mégsem ezt választják. Így tehát:
1. Csökkentsd a szexuális partnereid számát (valószínűség számítás szerint is megalapozott).
2. Ha partnered rejtett, vágyakat ébresztő zugaiban a fent említett rendellenességet észleled, szüneteltessétek a szexet.
3. Használj gumióvszert, megfelelő minőségű óvszert használva a fertőzés kockázata minimálisra csökkenthető.
4. Szeretkezés után mielőbb ürítsd ki a hólyagodat, és mielőbb mosd meg altestedet alaposan, így elkerülhető a húgyhólyag és húgycső gyulladásos betegsége.

A jó partnerkapcsolatra az is jellemző, hogy nyíltan tudtok beszélni testi, lelki problémákról egyaránt, hogy még több örömet jelentsen a kapcsolat számotokra.


     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü