Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Lopakodó járvány

Lopakodó járvány

- A nemi érintkezéssel terjedő fertőző betegségek

Horváth Attila

 

 

A szexuális úton terjedő betegségek (sexually trasmitted diseases - STD) jellegzetes csoportot alkotnak a fertőző betegségeken belül. Ide tartozik például az AIDS, a szifilisz, a gonorrhoea, a trichomoniázis, a klamidiázis és a hepatitisz-B. E betegségek jelentőségét az adja, hogy nagy a fertőzések száma (világszerte sok 10 millió fertőzött évente), és ez a szám folyamatosan emelkedik; hogy közvetve vagy közvetlenül az életet veszélyeztetik; hogy súlyos demográfiai következményekkel járhatnak, rontják a népesség reprodukciójának esélyét; hogy kórismézésük, kezelésük esetenként nagyon költséges, továbbá a megelőzés nagyon összetett, mindmáig meg nem oldott feladat. Ebből is látható, hogy az STD betegségcsoport a következő évtizedek kiemelten fontos, ha nem a legfontosabb közegészségügyi problémája lesz világszerte.

I. Bevezetés
Az 1970-es években az oltások, antibiotikumok felfedezésével szakmai körökben is hódított az a nézet, mely szerint az emberiség számára a fertőző járványok nem jelentenek többé veszélyt. Számos tény kerülte el azonban a szakemberek figyelmét, melyek mellett idővel már nem lehetett szó nélkül elmenni.

II. Az STD fogalmának értelmezése
A korábban szokásos "nemibetegség" kifejezés helyett korszerűbb a nemi érintkezésekkel terjedő fertőzések (STD) elnevezés használata. Míg a nemibetegség fogalma mindössze négy fertőző betegséget takar, addig az STD tárgykörébe több mint húsz kórokozó és az általuk (általában kizárólag nemi úton) közvetített betegségek tartoznak. A fogalom kiszélesedésével együtt változott e betegségek társadalmi és orvosi megítélése, mára szervesen integrálódtak az általános medicinába.

III. Az STD betegségek járványtani sajátosságai
A nemi érintkezéssel terjedő fertőzések járványtani sajátosságai eltérnek a fertőző betegségek többségétől. E betegségek száma fokozatosan, de nagyon következetesen emelkedik, s ezek mögött mindig ott van a járvány láthatatlan, tovább generálódó része is. Nagyon nehéz felmérni a tényleges epidemiológiai helyzetet, többnyire bonyolult járványtani modellek alapján is csak becslésekre hagyatkozhatunk. E sajátosságok hátterében az STD kórokozók általános biológiai tulajdonságai is szerepet játszanak. Ezek alapján nem vitatható a szűrővizsgálatok fontossága.

IV. Az STD jelentősége 1.: a fertőzöttek nagy száma, kezelésük magas költségei
Az ezredfordulón évente közel negyedmilliárd új fertőzést tételeztek fel. Az Egyesült Államokban 1999-2000-ben úgy vélték, körülbelül 13 millió az STD-ben megbetegedett, friss fertőzöttek száma. Hazánkban összesen 440 000 nemi érintkezéssel fertőzött beteg lehet. Becslésből tudjuk, hogy az USA-ban a 13 millió fertőzött direkt és járulékos költségei együtt körülbelül 10 milliárd dollárt tesznek ki.

V. Az STD jelentősége 2.: közegészségügyi és demográfiai kérdések
Kiemelkedően fontos hangsúlyozni e betegségek közegészségügyi vonatkozásait. Egyes STD betegségek fokozzák a HIV-fertőzés veszélyét, terméketlenséggel járhatnak, szülés körüli szövődményekhez, húgyivarszervi vagy egyéb tumorok kialakulásához vezethetnek.

VI. Néhány STD betegségről röviden
Az STD betegségek tárgyalásánál fontos kitérni e nagy betegségcsoporton belül a hazánkban is gyakori fertőzésekre, a klamidiára, a gonorrhoeára, a genitális herpeszre, a hegyes függölyre és a szifiliszre.

VII. Megjegyzések a járványtani helyzethez
Az STD betegségeket járványtani szempontból is érdemes szemügyre venni. A fertőzöttek számának alakulásában számos furcsa tendencia, látszólagos ellentét figyelhető meg. Ezek azonban a megfelelő társadalmi háttér-információk ismeretében feloldhatók. A rendszerváltással kapcsolatos társadalmi változások közé tartozik az is, hogy átalakultak a szexuális szokások, s ennek következtében megnőtt az STD betegek száma. A hatékony prevenció igen komplex szempontrendszer alapján képzelhető csak el.

 

Tovább

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü