Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Egész évben fertőzhetnek a kullancsok

Egész évben fertőzhetnek a kullancsok


Egész évben fertőzhetnek a kullancsok

 

Már most érdemes kérni a kullancs elleni védőoltást, mivel a paraziták már egész évben támadnak, nem csak nyáron és ősszel. A kullancsok 1990 óta Európában több mint 157500 vírusos agyvelőgyulladásért tehetők felelőssé.

Ötvös Zoltán| NOL| 2009. március 25.| nincs komment

      
 
 
 
A legfertőzöttebb vid�...
A legfertőzöttebb vidékek
 

A leggyakrabban előforduló, baktérium okozta kullancs betegség, a Lyme kór idejében felismerve antibiotikummal tökéletesen gyógyítható. Vészi Zsuzsa fővárosi háziorvos szerint a ritkább, de sokkal veszélyesebb agyvelőgyulladás (TBE) viszont vírusos eredetű, és nincs ellene hatásos gyógyszerünk. A betegség a leggondosabb gyógyítás ellenére maradandó bénulással, vagy akár halállal is végződhet.

A betegségek megelőzése mindig akkor a legsikeresebb, ha van ellene olyan oltás, amellyel kivédhető a baj. Lyme kór ellen sajnos még nincs, az agyvelőgyulladás ellen viszont már több mint tíz éve rendelkezünk vakcinával, olyannal, amely gyakorlatilag száz százalékos védettséget ad. A teljes védettség kialakulásához egy év alatt három oltás kell. Az első után 1-3 hónappal jön a második oltás, a harmadikra a második után 5-12 hónappal kerülhet sor. Ahhoz azonban, hogy ez a védettség állandó maradjon, emlékeztető oltásokra van szükség. Az első emlékeztető oltás az alap-immunizálás után három év múlva esedékes, a továbbiak ötévenként következnek.

A kullancsok felnőttre, gyerekre egyaránt veszélyesek, ezért minden korosztályt védeni kell. A gyerekek számára kifejlesztett „junior” vakcinát az 1- 16 év közötti gyerekek kaphatják, az ennél idősebbeknek a felnőtt változat szükséges.
Vészi Zsuzsa szerint gondot szokott jelenteni, hogy elfelejtjük idejében kérni az emlékeztető oltásokat. Ez azért gond, mert a védettség az évek folyamán gyengül. Ilyenkor legtöbbször nincs szükség arra, hogy előről kezdjük a hármas sorozatot, elég egyetlen vakcinálással „felfrissíteni” immunrendszerünk memóriáját. Ha azonban már több mint nyolc év telt el az alapimmunizálás óta, az egész procedúrát újból végig kell csinálni.


Jelenleg kétféle oltóanyag van forgalomban, és bár mindkettő a vírusos agyvelőgyulladás kivédésére szolgál, a két szérum nem teljesen azonos. Éppen ezért, ha eljött az emlékeztető oltás ideje, nem tanácsos váltani, még akkor sem, ha történetesen a másik oltás olcsóbb, mint az eredeti.

Kapiller Zoltán, a Kullancsszövetség elnöke szerint 1990 óta Európában több mint 157500 vírusos agyvelőgyulladást regisztráltak, vagyis évente 8755 esetet. A tapasztalatok szerint a fertőzöttek között több a férfi. Éghajlati viszonyai miatt Közép-Európa a kullacsok számlájára írható TBE-fertőzés szempontjából magas kockázatú terület.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü