Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Európa retteg a vírustól * Itthon miért bagatellizálják el?

Európa retteg a vírustól * Itthon miért bagatellizálják el?

Fél Magyarország megbetegedhet!


 

Blikk, 2005-02-15

Magyarország - Minden korábbinál pusztítóbb influenza közeledik hazánkhoz. A mostani vírus ugyanis megváltozott tulajdonságú, és könnyen leterít bárkit. A vírus egy nap alatt száz kilométert is képes megtenni, úgyhogy vitamint elő! Míg külföldön már a halottak várható számát latolgatják, itthon meglepő nyugodtsággal kezelik a kérdést.

 


A hongkongi kór is a náthával kezdődik
Mint arról a Blikk tegnap beszámolt, hatalmas influenzavírus tombol Európában. Olaszországban hárommillió embert döntött le a lábáról, Németországban másfél millióan nyomják az ágyat, de Bécsben is harmincezren vonultak betegállományba. A német kutatók rendkívül borúlátóak: minimum húsz-, de inkább kilencvenezer ember halálát jósolják az influenza szövődményei miatt. A britek még tovább mentek. Mivel 1968 óta nem volt influenza-világjárvány, ezért arra számítanak, hogy az idén ezt már nem kerülhetjük el. A kormány kitelepítési tervekkel és felfújható halottasházakkal készül fel a betegséghullámra.
Ez az influenzavírus naponta száz kilométert képes megtenni, így Bécsből bármelyik pillanatban megérkezhet hozzánk. Bár Magyarországon 1,2 millió ember megkapta az oltást, ám könnyen elképzelhető - vélik a kutatók -, hogy ennek a vírusnak megváltozott az antigén-tulajdonsága, azaz mutálódott, s akkor nem teljes értékű a védelem.
Dr. Berencsi György, az Epidemiológiai Intézet virológusa szerint pánikot könnyű kelteni.
Beszéddel is terjed a veszélyes kór
Az influenza cseppfertőzéssel terjed, azaz ha a beteg nem zsebkendőbe köhög vagy tüsszent, jó eséllyel megfertőz maga körül mindenkit. Ám ha csupán beszél az influenzás, akkor is vírusok millióit juttatja a levegőbe, amivel megbetegíti a többieket. A vírus a légcső, a hörgők és a tüdő nyálkahártyáját betegíti meg, onnan jut be a szervezetbe.
- Ezekben az országokban keverik a mostani influenzajárványt azzal a majd valóban várható világjárvánnyal, ami esetleg halálos áldozatokat is követelhet. Ez azonban nem az. Ez a vírus az 1968-as hongkongi kései leszármazottja. Végigjárta Európát, minden huszadik embert megbetegített, hozzánk pedig mostanában érkezik meg. Biztos, hogy senkit nem fog megölni, mert a veszélyeztetett csoportok oltást kaptak, akinek kell, az pedig kap külön tüdőgyulladás elleni vakcinát, ezzel teljessé válik a védettsége.

1968-ban 5000 magyar halt bele
A hatvanas évek végén a hongkongi vírusként elhíresült kórokozó csak Magyarországon 5 millió embert fertőzött meg, és közülük 5 ezren vesztették életüket. A járvány szinte a világ minden országába elért, összesen 700 ezer ember halálát okozva. Tünetei hasonlóak, mint a rendes influenzáé - végtagfájdalom, fejfájás, magas láz, köhögés -, csak súlyosabb szövődmények lépnek fel.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü