Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)

Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)

Az emberi szervezetben a máj keringésébe jutnak, ahol gyorsan fejlődnek, és bejutnak a bélbe, és a vastagbél gyűjtőereibe vándorolnak. A bélfalban fekélyek, polipok képződnek. A májban a peték felhalmozódhatnak, és a keringésen keresztül a tüdőbe, a szívbe juthatnak. A betegséget a szervezet férgekkel szembeni allergiás reakciója hozza létre.


Schistosomiasis (Mételyféreg fertőzés)

Orvosi név:
Schistosomiasis (S.mansoni)

BNO kód:
937

A betegség lényege:
A betegség, egy fertőző megbetegedés, aminek a kórokozója egyfajta mételyféreg. A mételyféreg fertőzöttek száma a világon több, mint 200 millió, leggyakoribb az előfordulása Afrikában, de előfordulhat az Arab félszigeten, Dél-Amerika észak-keleti részén, Karib tengeri szigeteken. Magyarországon 1988-ban 13 schistosomiasist jelentettek, a betegek külföldi állampolgárok voltak. A legfontosabb hordozója az ember. A férgek életciklusuk során a felnőtt korukban a bélben élnek, innen a vizelettel a peték az édesvizekbe kerülnek, ott a csigákban (ez egy közti gazda) fejlődnek tovább, majd visszajutnak az édesvizekbe, és a vízzel az embert a bőrön vagy nyálkahártyán át fertőzi meg. Az emberi szervezetben a máj keringésébe jutnak, ahol gyorsan fejlődnek, és bejutnak a bélbe, és a vastagbél gyűjtőereibe vándorolnak. A bélfalban fekélyek, polipok képződnek. A májban a peték felhalmozódhatnak, és a keringésen keresztül a tüdőbe, a szívbe juthatnak. A betegséget a szervezet férgekkel szembeni allergiás reakciója hozza létre.

A betegség oka:
A betegséget, mételyféreg fertőzés (Schistosoma mansoni) okozza. A betegség elsődleges hordozója az ember, közti gazda a csiga. A fertőzés vízzel terjed, és a bőrön vagy nyálkahártyán keresztül történik.

A betegség tünetei:
A betegségnek ismert heveny és idült formája. A heveny forma lappangási ideje 2-7 hét. A betegség során láz rossz közérzet, viszkető bőrkiütés, hasmenés (véres is lehet), izomfájdalom, száraz köhögés, és máj-lép megnagyobbodás léphet fel. 2-8 hét alatt tünetmentessé válnak. Idült formában, a fertőzés kezdete után 6 hónappal vagy több évvel jelentkeznek a tünetek. Korai panasz: hasmenés, hasi fájdalom, véres széklet és jobb oldali bordaív alatti hasi fájdalom (májmegnagyobbodás) lehet. A betegség 5-15 éves lassú előrehaladással a beteg étvágytalanná válhat, testsúlya csökken, gyenge, bél daganatai alakulhatnak ki, előfordulhat vérhányás, tudatzavar, hasvíz felszaporodása, vese-megbetegedés is.

Elvégezhető vizsgálatok:
A beteg panaszai, orvosi vizsgálatán kívül vér-, tenyésztéses vizsgálatot, gyomor-, nyelőcső-, vastagbél tükrözéses, röntgen-, ultrahang-, és EKG vizsgálatot végezhetnek.

A betegség várható kezelése:
A betegek kezelése során, féregellenes gyógyszeres kezelésre van szükség. Ha béldaganat, polip alakul ki, vagy véres hányás jelentkezik szükség lehet sebészeti beavatkozásra. A beteg gyógyulása után is gondozni kell, egy éven keresztül 3 havonta kell vizsgálni, hogy a beteg ürít-e még élő petéket.

Javaslatok:
A fertőzött területre utazóknak fontos tudni a betegségről, ha tüneteket észlelnek, fontos mielőbb felkeresni az orvost, hogy a szükséges kezelést elkezdhessék, a későbbi maradványtünetek elkerülésére.

A betegség várható lefolyása:
Szövődményként: májzsugor, hasvíz felszaporodás, véres hányás, tüdő-, szív betegség kialakulása, gerincvelő megbetegedés (alsóvégtagok bénulása, széklet- , vizelettartás zavara), epilepsziás görcsök, vagy látászavar, vakság, és a bélen rosszindulatú daganat kialakulása léphet fel. Korai, és enyhe fertőzésben a kezelés után a beteg nem fertőződik újra, és az életkilátások nagyon jók. Ha a betegség előrehaladott (kiterjedt bél-, májkárosodás esetén), rosszindulatú béldaganat kialakulása esetén az életkilátások rosszak.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü