Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Kanyaró

Kanyaró

Az elmúlt időszakban történtek megbetegedések Franciaországban, Németországban, Angliában, Svájcban, Ausztriában is. Nagy Britanniában például 14 évig nem fordult elő, és tavaly újra megjelent.


Startra kész a nagy túlélő - Víruskarrier tanulságokkal
 

Leopold Györgyi írja:
    (MTI-Press) - Morbilli - bármilyen szépen cseng is a latin szó, egy veszélyes gyerekbetegség, a kanyaró neve, amelyet egy erőszakos, vehemens, aktív vírus okoz.

A kanyaró rendkívül gyorsan terjed: bár a világ sok helyén sikerült megálljt parancsolni neki hatékony védőoltással, végleges visszavonulásáról mégsem beszélhetünk.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a közelmúltban adta hírül, hogy a világ egyes részein kanyarójárvány van, pontosabban 33 országban 6500 megbetegedést regisztráltak.

Tehát a betegség vírusa támad, és nemcsak a gyermekes szülőket rémisztgeti, hanem a felnőtteket sem kíméli, akik nem szerezték meg a rendelkezésre álló védettséget.

    
    - Vajon mi a helyzet nálunk? Kell-e tartani a világ távoli részein fellángoló morbilli járványtól, vagy akár csak gyakori, illetve szórványos megbetegedéstől?
    - Nem. Ez a határozott válaszom - mondja Ócsai Lajos, az ÁNTSZ főorvosa. - A kanyaró ellen szerencsére hatásos, kiváló oltóanyag áll rendelkezésünkre, amely nem csak adható és kapható, hanem kötelező is.

Nálunk 15 hónapos korban kapják meg először a kicsik MMR oltás néven a kombinált vakcinát. Korábban nincs rá szükség, mert a csecsemő védettséget örököl az anyától, de később, kiskamasz korban, mikor a gyerek hetedikes lesz általánosban, újra kap egy úgynevezett emlékeztető oltást, ezzel egy életre védetté válik a morbillivel szemben.

Tehát aki mindkét oltást megkapta, gyakorlatilag immunis egész életében ezzel a fertőzéssel szemben, és nálunk a tapasztalatok szerint az esedékes korosztály 99 százaléka oltott.

Ennek köszönhető, hogy Magyarországon kilenc éve nem fordult elő kanyarós megbetegedés, holott az elmúlt évben is nyolc országban tört ki járvány. Európában egyedüliek vagyunk, ahol sikerült kivédeni támadását, ami egyrészt a járványügyi biztonságnak, a 99 százalékos "átoltottságnak" köszönhető, másrészt a szülők felelős magatartásának.
    - Egyébként mennyire veszélyes gyerekbetegségről van szó?
    - A legenyhébbnek tartott gyerekbetegségnek is lehetnek súlyos szövődményei, ezért egyik sem mondható veszélytelennek, és nem "írható le" véglegesen, főként nem egy olyan aktív, életerős vírus, mint a kanyaró okozója.

A kanyaró testváladékkal, cseppfertőzéssel rendkívül gyorsan terjed, egy tanítási óra alatt egy egész osztály megkaphatja, ha csak egyetlen fertőzött van a közösségben.

Általában 10-11 nap a lappangási ideje, felső- és közép-légúti fertőzés, magas láz, nyirokcsomó gyulladás kísérheti, és a tizenharmadik napon megjelennek a bőr felületén a piros színű kiütések foltok formájában, amelyek 4-5 napig láthatók. Legtöbb esetben nyomtalanul gyógyul, ritkán lehetnek súlyosabb szövődményei, amelyek akár az agyvelőgyulladást is előidézhetik.

Gyermekek esetében könnyebb lefolyású, felnőttek jobban megszenvedik ezt a fertőző kórt.

A kanyaró elleni oltóanyag legyengített vírust tartalmaz, és száz százalékos védettséget ad.

Oltási kampányok gyakran vannak, főként a fejlődő országokban, ennek ellenére évente 30-40 millió megbetegedés fordul elő világszerte, és a WHO jelentés szerint 2000-ben az 1,7 millió gyerekhalál felét kanyaró okozta

. A betegség gyorsan terjed, ha felüti valahol a fejét, nem tisztel határokat, nem respektál anyagi helyzetet, szinte keresi áldozatait, akik nyilvánvalóan nem kaptak védőoltást.

Az elmúlt időszakban történtek megbetegedések Franciaországban, Németországban, Angliában, Svájcban, Ausztriában is. Nagy Britanniában például 14 évig nem fordult elő, és tavaly újra megjelent.
    
    Mindez azt bizonyítja, hogy nem lehet nyugodt, aki nem védett ellene, és felelőtlenek azok a szülők, akik nem élnek a védekezés adta lehetőséggel, nem oltatják be gyermekeiket.


    Védőoltással ma már sokféle fertőzés megelőzhető, elkerülhető. Aki ezekről a lehetőségekről tájékozódni akar, a Szent László Kórházban lévő Védőoltási Szaktanácsadóban megkapja a szükséges felvilágosítást mind a kötelező, mind pedig az ajánlott védőoltásokról. Mindenképpen élni kell a lehetőséggel, nemcsak önmagunk és családunk védelmében, hanem tágabb környezetünk, az egész közösség egészsége érdekében is.
 MTI 2011. május 13.,

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü