Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Influenza: megérkezett a vírus

Influenza: megérkezett a vírus

Magyarországon már előfordul az influenza "A" és "B" típusa egyaránt -

Influenza: megérkezett a vírus

2005. febr. 21., 19:22

 eddig tizennyolc esetben mutatták ki a vírust. A járvány kitörése azon múlik, hol vannak nagy számban a betegségre fogékony emberek. A leginkább veszélyeztetettek a fiatalok, a hatvan évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők.

Az egész ország területét nézve influenza "A"-t találtak Békésben, Fejér megyében és Budapesten. Emellett "B" vírust találtak szintén Békésben, Bács-Kiskun megyében és Szabolcs megyében - mondta Melles Márta, az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója. Az elmúlt héten influenza "A"-val Zalában, Vas megyében és Budapesten találkoztak, de Budapesten előfordult a "B" vírus is.

Melles Márta szerint a járvány kitörése azon múlik, hol vannak fogékony személyek nagy számban, akik megbetegednek, s ezt követően pillanatok alatt elterjed a betegség. November óta figyelőszolgálat működik, a háziorvosok húsz százaléka jelenti a területileg illetékes ÁNTSZ-nek az influenzaszerű megbetegedéseket. Emellett a háziorvosok egy százaléka mintát is küld. Tavaly novembere óta több mint négyszázharminc mintát vizsgáltak meg a laborokban. Kijelölt óvodai, iskolai, kollégiumi közösségekben szintén figyelik az influenza, influenzaszerű megbetegedéseket. Ha bárhol felbukkanna egy járvány, azt kötelező jelenteni - mondta.

A vírusra fogékonyak lehetnek a fiatalok, akik még nem találkoztak a betegséggel. A vírus mindig egy új variánssal indul, amit most várnak, az a hetvenes évek óta jelen van, de mindig kicsit változik. Rajtuk kívül veszélyeztettek a hatvan évnél idősebbek és a krónikus betegségben szenvedők. Az influenza a közhiedelemmel ellentétben nem egy enyhe lefolyású betegség, magas lázzal, rossz általános állapottal jár, izomgyengeség társul hozzá. A hurutos tünetek már a szövődményt jelzik.

A szakember hozzátette, november elején indult el az influenza elleni védőoltás, 1 millió 300 ezer oltóanyagot szállítottak ki. Nagyon jó ütemben haladtak az oltások, több mint egymilliót felhasználtak év végéig. Fontos, hogy a hatvan évnél idősebbek, és a rizikócsoportba tartozók 50-60 százaléka kapjon védőoltást - mutatott rá. Aki beteg, az maradjon otthon, a betegség cseppfertőzéssel terjed - hangsúlyozta Melles Márta, hozzátéve: az influenzát ne hordja ki senki lábon, mert abból alakulnak ki a szövődmények. Időseknek ajánlják a tüdőgyulladás elleni oltást, amelyet öt évente kell kapniuk.

(MTI

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü