Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Köröm és bőrgombásodás

Köröm és bőrgombásodás

Gomba.

Önnek mi jut eszébe erről a szóról? Nagyon sokunknak sajnos egy igen makacs, gyakran, és feleslegesen titkolt betegség. A statisztikák szerint a magyar lakosság 54%-a - tehát legalább minden második ember! - saját bőrén tapasztalhatja a gombák okozta kellemetlenségeket.

 Az alábbi információkkal a köröm- és bőrgombásodással kapcsolatos tévhiteket, előítéleteket szeretnénk eloszlatni, és segítséget kívánunk nyújtani mindazoknak, akik szégyenérzet miatt, vagy az ismeretek hiányában halogatják felkeresni a gyógyszerészüket vagy a háziorvosukat.


 

Miért titkolná, ha gyógyítható?

Melyek a gombás betegség kialakulásának hajlamosító tényezői?

Ma már szinte hihetetlen, hogy 80-90 évvel ezelőtt Európában teljesen ismeretlenek voltak a gombás eredetű megbetegedések. Nem csoda, hiszen a köröm- és bőrgombásodás elsősorban civilizációs eredetű okokra vezethető vissza. A XX. század ”vívmányai”, mint a zárt, nehezen szellőző lábbelik (műanyag divatcipők, bakancsok, sportcipők) és a nylon ruhadarabok egész napos viselése (harisnya, zokni), továbbá bizonyos betegségek (rossz vérkeringés, cukorbetegség, az immunrendszer meggyengülése), antibiotikumok szedése, műkörmök viselése mind-mind hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához.

Hogyan terjed a gombás betegség?
Fontos tudnivaló, hogy a betegség fertőzés útján terjed, így a betegek közvetlen környezetüket, családtagjaikat folyamatos fertőzésveszélynek teszik ki. A gombák spórák által szaporodnak, melyek a családi törölköző, vagy a körömvágó olló közös használatával továbbadódhatnak.

Kevesen tudják, hogy a kiszáradt spórák évekig megőrzik fertőzőképességüket (pl. a szőnyeg szálai között megbújva), ezért idegen helyen nem tanácsos mezítláb közlekedni. A fürdők, uszodák, közös zuhanyozók meleg és párás környezete kiváló táptalaja a gombák szaporodásának és ezáltal a fertőzések terjedésének. A bőrön és körmön kialakuló apró sérülések behatolási kaput jelenthetnek a gomba spórák számára, a túlzott tisztálkodás okozta bőrszárazság pedig csökkenti az egészséges szervezet természetes védekezőképességét. Ezek a tünetek bárkinél jelentkezhetnek, felesleges szégyenkeznünk tehát.

Melyek a köröm- és bőrgombásodásra utaló legfontosabb tünetek?

·         A köröm gombás fertőzése

·         A láb gombás fertőzése

·         Arc-, testfelületi gombás fertőzés

·         Napgomba

·         A testhajlatok gombás fertőzése

 

Meggyógyulhat-e kezelés nélkül a gombás betegség? A kezeletlen gombás fertőzés veszélyei.
Fontos és hangsúlyos tény, hogy a köröm- és bőrgombásodás önmagától nem gyógyul meg, az idő előrehaladtával a fertőzés nagyobb felületekre, sőt más testrészekre is átterjedhet. A betegséget nagyon sokan csupán esztétikai problémának tekintik, holott a kezeletlen fertőzés nem csupán terjed, hanem olyan komoly szövődmények forrása lehet, mint az orbánc, az ekcéma vagy a nyirokérgyulladás. A fertőzött ember veszélyezteti családját, környezetét is.


 

Hogyan gyógyítható a gombás fertőzés?
Napjainkban számos korszerű készítmény áll rendelkezésünkre, a betegség különböző megjelenési formáinak megfelelően. A bőrt érintő fertőzések kezelésére általában elegendőek a vény nélkül kapható, helyileg alkalmazandó szerek (pl. krémek), míg a köröm fertőzéseire receptköteles gyógyszerek szükségesek.

A vény nélkül kapható Terbisil krém igen hatékony megoldás a bőr gombás fertőzéseinek kezelésére, mert:

  • hatóanyaga kíméletlenül elpusztítja a betegséget okozó gombákat,
  • gyorsan enyhíti a kellemetlen tüneteket,
  • hosszantartó gyógyulást biztosít,
  • mindössze egy hét a kezelés időtartama a legtöbb gombás bőrfertőzésben, melynél gyorsabb kezelést az orvosi irodalom jelenleg nem ismer.

Fontos!
Amennyiben körme is fertőzött vagy nagy kiterjedésű, esetleg gyakran kiújuló bőrbetegsége van, szájon át szedhető készítményekre lehet szükség. Napi, sőt, akár heti egyszeri kapszula szedésével ma már mindenkinek lehetősége van diszkrét, praktikus és hatékony kezelési módszert alkalmazni. Ilyen esetekben kérjük, keresse fel gyógyszerészét vagy kezelőorvosát.

Figyelem, az oldal elsősorban páciensek, betegek tájékoztatására készült! Az itt olvasható információk önmagukban nem alkalmasak diagnózis felállítására. A tünetek észlelésekor forduljon kezelőorvosához!

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü