Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Fertőző betegségek
Fertőző betegségek : Kolera fertőz kubában

Kolera fertőz kubában

Manzanillo város kórháza a héten megtelt kolerás betegekkel, még a folyosókon is fekszenek. A kórházat karantén alá vették, rendőrök és állambiztonsági ügynökök őrzik.

 


Kolera fertőz Kubában
 

   Külföldi sajtóértesülések szerint legalább két ember halt meg kolerában, több mint száz pedig kórházba került Kubában, a keleti Granma tartományban. A kubai kormány teljes hírzárlatot tart fenn.

    A cubaencuentro.com című, madridi székhelyű hírportál és az el Nuevo Herald című, miami székhelyű napilap az Hablemos Press nevű független kubai hírügynökség beszámolójára hivatkozva azt írta, hogy

Manzanillo város kórháza a héten megtelt kolerás betegekkel, még a folyosókon is fekszenek. A kórházat karantén alá vették, rendőrök és állambiztonsági ügynökök őrzik.


    A baktérium által előidézett, rendkívül fertőző kolera nagyon erős hasmenést és hányást okoz, ami megfelelő kezelés hiányában néhány órán belül akár halálhoz is vezethet. Kezdeti stádiumában könnyen kezelhető: a kiszáradt betegeket rehidratáló folyadékkal kell itatni.


    A kubai kormány némaságba burkolózott, a lakosságot egyáltalán nem tájékoztatták a betegség felbukkanásáról. A helyzet azonban meglehetősen súlyos, a manzanillói kórház kifogyott a kezeléshez szükséges gyógyszerekből, így segítséget kellett kérnie.


    A kolera felbukkanása meglepetést okozott a helyiek és a megkérdezett amerikai szakértők körében is, mert a karibi szigetországban régóta nem történt ilyen megbetegedés. Az egyik feltételezés szerint a Haitin dolgozó kubai önkéntesek és orvosok hurcolhatták be a kórokozót. Nemrégiben tért vissza Kubába egy 119 fős egészségügyi csapat, amely Haiti fővárosában, Port-au-Prince-ben nyújtott segítséget a helyieknek.


    Haitit 2010 elején letarolta egy hatalmas földrengés. A katasztrófa rettenetes körülményeket teremtett, több fertőző betegség, köztük a kolera megtizedelte a túlélőket. Hivatalos becslések szerint kolerában és annak szövődményeiben 120 ezer ember halt meg Haitin. A szomszédos Dominikai Köztársaságban minden óvintézkedés dacára 36 ember életét oltotta ki a betegség.


    Normális körülmények között a kolera megelőzhető. A szigorú higiéniai intézkedések és a tiszta ivóvíz biztosítása a legjobb módszer arra, hogy többé-kevésbé gyorsan megfékezzék a járvány terjedését.
   

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü