Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : Egészségpolitikai vita a rákbetegek feje fölött

Egészségpolitikai vita a rákbetegek feje fölött

Az onkológiákon nő a betegek száma, a terápiára azonban olykor sokat kell várni


Népszabadság  Danó Anna 
     
     
Süketek párbeszéde zajlik a miniszter, a megszorítások ellen tiltakozó traumatológusok és az onkológiai centrumok vezetői között.
 Igaz, egyik félnek sem érdeke, hogy meghallja a másikat.
A betegeknek egyelőre nincs szavuk.
 

Egy hatvanhat éves hajdúsági asszony az egyik első kárvallottja az egészségügyi megszorításoknak. A hölgy egy éve vár az augusztus elejére ígért csípőprotézis-beültetésre, a napokban azonban a debreceni klinika munkatársa arról értesítette: nem végzik el a beavatkozást az ígért időpontban.

A klinika vezetője, dr. Csernátony Zoltán elismerte, hogy elegendő pénz hiányában július közepétől a tervezett beavatkozásokat határozatlan időre felfüggesztették.

Csak a sürgős esetekkel tesznek kivételt. A többi beteg várólistára kerül, amely most körülbelül nyolcvan nevet tartalmaz.

Történik mindez úgy, hogy ebben a kórházban viszonylag egyszerű a helyzet.

A traumatológusok ugyanakkor országszerte egyszerre több sérelmükre is elégtételt, megoldást követelnek.

 A Magyar Traumatológus Társaság (MTT) és több megyei centrum (a pécsi klinika, a miskolci, valamint a szegedi kórház) orvosai ultimátumot intéztek a szakminiszterhez.

 Ebben azt követelik, hogy 250 százalékkal emeljék a bérüket, a kormány pedig tegye egyértelművé, hogy milyen munkajogi feltételek mellett nem tartja őket adócsalóknak. Azt is kérik, rendezzék a traumatológiai ellátás finanszírozását, és töröljék el a kórházakban júliustól érvényben lévő ellátási korlátozásokat. (Az egészségbiztosító az első fél év óriási költségtúllépései miatt a kórházaknak az ellátott esetek 95 százalékát téríti meg.)

A traumatológusok kilátásba helyezték, hogy szeptembertől csak a kötelező heti 48 órás munkaidejüket hajlandók ledolgozni, ügyeletet sem vállalnak. Vagyis: így előre tervezett műtéteket kell majd halasztani.

Hasonló gondokkal küszködnek a daganatos betegek, akikkel megtörténhet, hogy a betegség megállapítása után hat hétig kell várakozniuk a terápiára.

Ráadásul nem is mindig a legjobbra, mert egyes onkológiai centrumok vezetői a korszerű és hatékony, de drága gyógyszereket pénz hiányában olcsóbbakra cserélték.

 A négy legnagyobb onkológiai centrumban 10-15 százalékkal nőtt a betegek száma, miközben átlagosan feleannyi pénz jut a gyógyszerekre, mint amennyire szükség lenne.

(Az Országos Szakfelügyeleti és Módszertani Központ tavasszal végzett vizsgálata szerint az onkológiákon orvosok, illetve a gyógyításhoz szükséges eszközök is hiányoznak.)

Molnár Lajos egészségügyi miniszter másként látja a helyzetet. A szabad demokraták tegnapi frakcióértekezlete után a miniszter kijelentette: az onkológiai centrumokban megvan a kezelésekhez szükséges összeg, sőt további, körülbelül 1,5 milliárd forintot átcsoportosítottak a részükre.

Más kérdés - tette hozzá -, hogy egyes intézmények nem a daganatos betegek kezelésére fordítják a pénzt.

 Ezért az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójával közösen arra kérik a 19 érintett kórházat, hogy a kormány által biztosított többletet arra használják, amire kapták.

Lapunk kérdésére, hogy milyen válaszlépéseket tervez a traumatológusok ultimátumára, Molnár Lajos azt mondta: minden egészségügyi dolgozó munkája fontos, a kormány nem tehet kivételt, de a reform megteremti majd a tisztességes bérek forrását.

 

A szabad demokraták parlamenti frakciója kiáll miniszterei és az általuk felvázolt reformok mellett - hangsúlyozta Kuncze Gábor pártelnök, miután a frakció meghallgatta Molnár Lajos egészségügyi és Kóka János gazdasági miniszter beszámolóját.

Hozzátette: az SZDSZ számára a koalíciónak addig van értelme, míg a gazdaság egyensúlya érdekében a kormány értelmes reformokat hajt végre. Molnár Lajos elmondta: az év végéig döntés születik az egészségügyi reformról, egyebek mellett arról is, bevezetik-e vagy sem a több-biztosítós modellt.

Molnár elmondta, hogy a kormány szerdán dönt a reform zöld könyvéről. Lapunk úgy tudja: a zöld könyv tervezete alapján alaposan átszervezik az egészségbiztosítót. Feladatainak egy részét a biztosításfelügyeletre bíznák. Ez a testület öt főből állna, és a miniszter közvetlen irányítása alatt végezné munkáját.

Ez az egészségügyi fogyasztókat védő hivatal egyebek mellett döntene arról, hogy mely biztosítók léphetnek be a piacra, és milyen intézményekkel köthetnek szerződést a lakosság ellátására.

 A kormány elé kerülő javaslat konkrét elképzeléseket tartalmaz a kötelező kamarai tagság megszüntetésére és a gyógyszerár-támogatási rendszer átalakítására. (D. A.)

 

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü