Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : Rosszaindulatú béldaganat

Rosszaindulatú béldaganat

Riasztóan nő Magyarországon a rosszindulatú béldaganatok száma. Sajnos sok betegnek a halálát okozza, a "szerencsésebbek" egy műtéttel megússzák. Általános tapasztalat, hogy az emberek későn mennek orvoshoz, nem figyelnek a betegség kezdetét jelző tünetekre. Melyek ezek a tünetek? Erről szól cikkünk.

A tünetek jelentkezésekor szakorvoshoz kell fordulni

Magyarországon 10-15 ezerre becsülik a sztómaviselők számát. Sztómát azok viselnek, akiknél vagy a vizelet, vagy a székletürítés nem a normális módon, hanem műtéttel a hasfalon megnyitott nyíláson át történik.

Közülük is magas azoknak a száma, akiknél ez vég- és vastagbélműtét következménye. A vég- illetve vastagbél eltávolítására, csonkolására akkor kerül sor, ha sorozatos vastagbélgyulladás, vagy többszörös polipképződés fordul elő, valamint azoknál, akiknél rosszindulatú daganat alakult ki a vastagbélben.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, évről évre több ilyen műtétet végeznek, ami azt jelzi, hogy meredeken emelkedik a bélbetegségek, köztük is a daganatos megbetegedések száma. Ma már a korszerűbb technikai feltételeknek köszönhetően az operáltak felénél meg tudják menteni a záróizomzatot, vagyis a műtét után is normális úton tud ürülni a széklet. Sajnos az esetek nagy - és egyre növekvő - százalékában olyan mértékű a beavatkozás, hogy a záróizomzatot a bél alsó szakaszával együtt el kell távolítani, ilyenkor történik a megmaradt bél-végnek a hasfalra való kivezetése.

A vastagbéldaganatok számának emelkedéséért a szakemberek szerint egyértelműen az életmódot, ezen belül is a táplálkozást lehet okolni. A rostszegény, zsírdús ételek fogyasztása előbb-utóbb emésztési és székelési panaszokhoz vezet. Az állandó székrekedéssel küszködőknél a béltraktusban sokáig panganak azok az anyagok, amelyek a rostdús táplálkozással gyorsan kiürülnének. A pangó bélsárban keletkező mérgező anyagok gyulladásos elváltozás okozhatnak a bél nyálkahártyáján, amiből kialakulhat a rosszindulatú daganat. Különösen, ha a rossz táplálkozási szokás párosul egy öröklött hajlammal, többszörösen megnő az esélye a rákos daganat kialakulásának.

Az ilyen műtétek számának emelkedését az is okozza, hogy az emberek későn kerülnek orvoshoz. Pedig minden rosszindulatú daganatos betegségre igaz, így a bélbetegségekre is, hogy kezdeti stádiumban szinte tökéletesen gyógyítható. A késői jelentkezéseknek két oka lehet. Az egyik, hogy az emberek nem törődnek a figyelmeztető tünetekre, nem veszik komolyan. A másik, hogy elmennek ugyan a háziorvoshoz, de az orvos nem ismeri fel, aranyér problémának diagnosztizálja és eszerint kezeli. A sebészeteken számos esetben fordul elő, hogy a műtétre kerülő beteg elmondja, évek óta járt problémájával az orvosánál, aki nem küldte őt további vizsgálatra.

Melyek a figyelmeztető tünetek?

1. Megváltozik a székletürítés rendje és minősége, rendszeresen székrekedés hasmenéssel váltakozik. Ez már azt jelzi, hogy polip, vagy már daganat miatt nem tud tökéletesen ürülni a bélsár, a felhalmozódott béltartalomban beinduló önemésztődés miatt pár nap múlva híggá válik, ekkor hasmenés formájában távozik, s az ördögi kör folytatódik.

2. Nyálkás, vagy véres széklet is figyelmeztető, valamint jellegzetes, gátnál jelentkező nyomó fájdalom és állandó székelési inger.

Egy ilyen műtét, amikor a beteg szembesül azzal, hogy ezentúl úgy kell leélni az életét, hogy a hasfalán üríti székletét, súlyos lelki traumát jelent. Szerencsére ma már olyan tökéletes eszközök állnak rendelkezésre, hogy a betegség nem akadályozza abban, hogy dolgozzon, társasági életet éljen, akár párkapcsolatot létesítsen. A sztómát viselők sportolhatnak, sőt strandolni, úszni is tudnak, nem kell tehát lemondaniuk a normális életről.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü