Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : Ajánlás a rákbetegek számára javasolt PET-CT vizsgálatokra

Ajánlás a rákbetegek számára javasolt PET-CT vizsgálatokra

Új lista készült arról, hogy milyen szakorvos utalhatna be betegeket a diagnosztikai eljárások csúcsát jelentő PET-CT-vizsgálatokra

Új ajánlás született a rákbetegek számára javasolt PET-CT

Az év elején alaposan leszűkítették ezt a kört, de a száz hazai kórház szakorvosainak bevonásával készített új ajánlás szerint a daganatos betegeket kezelő orvosok mindegyike visszakapná ezt a jogot. Az eddigi tapasztalatok alapján a nyirokmirigy-, az emlő-, a vese-, a here-, a gyomor- és hasnyálmirigyrák esetén van a legnagyobb jelentősége a vizsgálatnak.

 

Idén január harmadikán jelent meg az Egészségügyi Minisztérium új rendelete, amely jelentősen leszűkítette azoknak a szakorvosoknak a számát, akik PET-vizsgálatra küldhetik a betegeket. Az új rendszerrel kapcsolatban az orvosok részéről általános volt az elégedetlenség, ezért az Országos Onkológiai Intézet felkérést kapott a minisztériumtól, hogy szervezzen egy konferenciát, amelyen minden érintett szakember javaslatot tehet egy újfajta indikációs lista összeállítására. Az intézet munkatársai által összeállított kérdéslistát az összes magyarországi kórház megkapta, végül száz kórháztól összesen 57 szakvélemény érkezett vissza. A szakmai véleményeket az értékelés során súlyozták, és ez alapján állították össze azt a nemzetközi elvárásoknak is megfelelő új indikációs listát, amely visszaállítaná az eredeti beutalók körét, vagyis az onkológiai vizsgálatokban résztvevő összes szakorvosnak ismét lehetőséget adna arra, hogy betegüknél javasolják a PET-CT-vizsgálat elvégzését. Az új indikációs lista abban az esetben léphet érvénybe, ha megtörtént a rendeletmódosítás, azt azonban egyelőre nem tudni, hogy ez mennyi időt fog igénybe venni - ismertette a helyzetet Prof. Dr. Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója az intézetben múlt hét pénteken megrendezett konszenzuskonferencián.

Amint arról korábban  az ORIGO beszámoltunk, az onkológus szakma egybehangzó véleménye alapján Magyarországon évente 20-25 ezer PET-CT vizsgálat és hat ezzel foglalkozó központ lenne indokolt a daganatos betegségek megfelelő ellátásához, hiszen évente több mint 60 000 új megbetegedést fedeznek fel. Jelenleg a budapesti Pozitron Diagnosztika Kft-nél, a szintén budapesti PET-CT Központban, a Debreceni Egyetem OEC PET Centrumában és a kecskeméti PET/CT Centrumban végeznek PET-CT vizsgálatokat. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ebből a két budapesti és a debreceni klinikán finanszírozza a vizsgálatok elvégzését, a kecskeméti központban viszont egyelőre csak önköltséges vizsgálatokat végeznek (a PET-CT Központok pontos elérhetőségei a Daganatok.hu weboldalán találhatóak meg).

"A vizsgálatok szükségességéről eddig is külön szakmai PET-bizottság döntött, a jövőben azonban a várólista-bizottság aszerint rangsorolná a kérelmeket, hogy valóban fennállnak-e azok a tényezők, amelyek indokolttá teszik a kért vizsgálat elvégzését. A rangsorolás öt szinten zajlana, amelyekből csak az "A" jelzésű indikációk tartoznának az OEP által finanszírozott körbe, a "B" és a "C" jelzésűek esetén viszont már nem feltétlenül fogják elvégezni a vizsgálatot" - mondta Dr. Borbély Katalin, az Országos Idegsebészeti Tudományos Intézet főorvosa a sajtótájékoztatón.

"Idén 9000 vizsgálatot finanszíroz az OEP, 2012-re pedig várhatóan 12 000-re emelkedik majd ez a szám. A jelenlegi nemzetközi gyakorlatban ún. terápiakövetést is végeznek, amelynek segítségével kideríthető például, hogy valóban hatékony-e egy kemoterápiás gyógyszer alkalmazása, így sok esetben még mindig olcsóbb a PET-CT vizsgálat elvégzése, mintha éveken keresztül drága kemoterápiás gyógyszereket adnának a betegnek. Hazánkban még nem került bevezetésre ez a gyakorlat, az új indikáció lista azonban nemzetközi viszonyításban is megállja a helyét" - emelte ki Dr. Borbély Katalin.

A PET-CT alkalmazása a rák felismerésében


A mintegy 15-30 perces vizsgálat veszélytelen, nem fájdalmas és nem megterhelő a páciens számára, és már a milliméteres nagyságrendű daganatokról is megbízható diagnózist ad. A vizsgálat befejezése után akár már dolgozhat is a beteg. A vizsgálati eredmény alkalmas a

• rosszindulatú betegségek lehetőségének kizárására
• a rákos daganatok olyan korai felismerésére, amikor a teljes gyógyulás esélye igen nagy
• a daganat helyének, típusának, kiterjedésének pontos meghatározására
• a leghatásosabb kezelés megválasztására
• a kezelés eredményének egyértelmű meghatározására
• az áttétek, kiújulások legkorábbi felismerésére
• és a kezelés utáni daganatmentesség igazolására.

Az eddigi tapasztalatok alapján a nyirokmirigy-, az emlő-, a vese-, a here-, a gyomor- és hasnyálmirigyrák esetén van a legnagyobb jelentősége a felvételnek.
A PET-CT technológia az elmúlt évtizedben forradalmi újdonságokat hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai diagnosztikába. A vizsgálati módszer a ma használatos orvosi képalkotó eljárásokkal szemben nem csak a szervek anatómiájáról ad felvilágosítást, hanem a szövetek anyagcseréjéről is. Ennek köszönhető, hogy a rosszindulatú elváltozások jóval hamarabb felismerhetők és lokalizálhatók az egész testben, mint a hagyományos vizsgálatokkal: a PET-CT berendezés érzékenysége lehetővé teszi az akár 3-5 milliméteres elváltozások felfedezését is, mert az ilyen területek anyagcseréjének sebessége sokszorosan meghaladja a környező, normál szövetekéit (további részletek a PET-CT technikáról itt olvashatóak).

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü