Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Daganat
Daganat : Bélrákot okozhat a túl sok fehérje fogyasztása

Bélrákot okozhat a túl sok fehérje fogyasztása

Egy brit kutatók által publikált  tanulmányban úgy találták , hogy a fehérjében dús, szénhidrátban szegény étrend mellett olyan változások jelentkeznek a bélrendszer, melyek hosszú távon hozzájárulhatnak a bélrák nagyobb kockázatához.


 

A vizsgálatba 17 elhízott férfit vontak be, akik három különböző diétát folytattak néhány hétig.

Az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban a résztvevők anyagcseréjében bekövetkezett változást elemezték a szakemberek.

Az Aberdeeni Egyetem munkatársa elmondta, eredményeik azt mutatják, hogy a hosszabb távon alkalmazott nagy fehérje- és kis szénhidrát-, illetve rosttartalmú étrend emelheti a kolorektális daganatok kockázatát.

Az első étrenden egy hétig voltak a résztvevők, ebben napi 360 gramm szénhidrátot ehettek

 Reggelire gabonafélét és tojást, ebédre szendvicset salátával, vacsorára pedig csirkét, halat, szóját és tésztát fogyasztottak.

A kettes számú étrendet négy hétig folytatták, ez csak napi 22 gramm szénhidrátot engedélyezett. A menüben reggelire tojás és bacon, ebédre és vacsorára pedig különböző húsok, zöldség és sajt szerepelt.

A közepes szénhidráttartalmú étrendben, melyet szintén négy hétig folytattak, napi 181 gramm szénhidrát volt a 140 gramm fehérje mellett.

A kutatók minden egyes szakasz végén elemezték a résztvevőktől származó székletminták összetételét.

Ennek során azt állapították meg, hogy a nagy fehérjetartalmú étrend esetén magasabb volt az N-nitrozo vegyületek szintje az anyagcsere melléktermékei között. Ezen vegyületek magasabb szintjét korábban kapcsolatba hozták a béldaganatok nagyobb kockázatával.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü