Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Gyógyító alternatívák
Gyógyító alternatívák : A somatoinfrás vizsgálati laboratórium a Műegyetemen

A somatoinfrás vizsgálati laboratórium a Műegyetemen

Hazai kutatók készítettek egy diagnosztikai módszert és a hozzá való berendezést, amelynek segítségével felmérhető a teljes magyar népesség egészségi állapota. A vizsgálat egyenként negyedórát vesz igénybe, és a műszer mindössze egy közepes ultrahangos készülék árába kerül. A Somatoinfra feltérképezi és jelzi a testben lévő rendellenes működéseket.

Infravörös diagnózis

Egyedülálló rendszer betegségmegelőzésre

Népszabadság • Kovács Lajos • 2006. április 18.

Hiába tiltakozik a tudományos kutató, a laikusnak a sci-fi világát idézi csoportjuk találmánya. A Somatoinfra a Star Trek doktornője, Beverly Crusher mindent tudó kézi készülékére emlékeztet. Aki nem ismeri a világhírű sorozatot: a jövő évezred orvosa egy eszközt elhúz a vizsgált személy teste fölött, és egy érzékelő jelzése alapján alkotja meg a diagnózist. A Somatoinfra diagnosztikai rendszer látszatra hasonlóan működik, csakhogy a fantasztikumot hiába keressük benne: alapkutatási és alkalmazott kutatási eredmények révén hozták létre. A világon az első, csak humán vizsgálatokra kifejlesztett infaravörös komplex rendszer.

Dr. Szacsky Mihály szomatológus is ezt hangsúlyozza: természettudományi alapokon nyugvó kutatásokkal, több mint húszéves munkával hozták létre a diagnosztikai berendezést és a hozzá kapcsolódó eljárást. A Somatoinfra elnevezés ugyanis nemcsak egy műszert takar, hanem egy komplex vizsgálati rendszert. Az optikával ellátott érzékelő ennek csak egy olyan része, amely az emberi test által, az infravörös tartományban kisugárzott jeleit fogja fel, és egy speciális célszámítógépbe továbbítja azokat. A komputer átalakítja, az emberi szem által érzékelhető tartományba helyezi át, vagyis láthatóvá teszi a sugarakat.

A vizsgálati módszer arra épül, hogy az emberi test részei állapotuknak megfelelően bocsátanak ki valamilyen hullámhosszúságú infravörös sugarat. A sejtcsoportosulások az adott testtájon egészséges működés közben minden embernél közel ugyanazt a homogén infravörös képet mutatják. Ha felborul, rendellenes lesz a működés, megváltozik a testtáj infravörös kisugárzása is. Ezeknek az eltéréseknek a "dekódolására", megfejtésére egy "testtérképet", "infra testatlaszt" dolgoztak ki, hogy az infravörös tartományból érkező "panaszokat" értelmezhessék a kutatók. A több mint 100 szakember 260 ezer személy teljes vizsgálatából készítette el ezt az atlaszt. Ennek a humán infra atlasznak és a vizsgált személy által kibocsátott sugárzásnak az összevetéséből alakul ki az aktuálisan "monitorozott" test egészségtérképe.

Dr. Martos Mihály, az Országos Sportegészségügyi Intézet sportegészségügyi, szervezési és módszertani osztályának vezető főorvosa szerint pénz hiányában egyelőre csak egy berendezést állíthat munkába, pedig mind a hét regionális központban - ahol évente 100 ezer vizsgálat zajlik - nagy hasznát vennék a Somatoinfrának.

A szakember, aki egyben az Országos Sportegészségügyi Hálózat vezetője, saját gyakorlatából is említ néhány esetet, amikor az új módszer segített tisztázni a baj forrását. A gyulladásos gócok behatárolásával már a megfelelő szakorvoshoz küldhette a betegeket.

- A Somatoinfra képes például érzékelni egy női emlőben azt a területet, ahol akár milliméteres területeken rákos sejtek tapadtak meg.

Martos doktor a Somatoinfra igazi jelentőségét mégsem a betegellátásban, hanem a megelőzésben látja.

- Önmagában a somatoinfrás vizsgálat nem teljes körű vizsgálati módszer. Több oldal- ról megerősített egybehangzó eredmények után lehet csak a végleges diagnózist felállítani - magyarázza Szacsky Mihály.

A vizsgálati rendszer igazán nagy jelentősége a prevencióban, a tömeges szűrésben rejlik.

Egyetért ezzel Bujdosó László országos tiszti főor- vos is:

- Az egész testet vizsgálja, gyors, nincs semmiféle mellékhatása, nem kell megszúrni vagy sugárterhelésnek kitenni a vizsgált személyt, és kellően érzékeny is. Van jövője a szűrésben a Somatoinfrának. Engem meggyőztek erről a kutatási eredmények - mondta. És nem elhanyagolható szempont az ára sem. Miután teljesen magyar fejlesztés, így kevéssé költségigényes - fűzte hozzá.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat a somatoinfrás szűrés szervezeti és szakmai feltételeinek megteremtésén dolgozik. Az év végére pontos menetrend áll a rendelkezésükre ahhoz, hogy az első lépéseket megtegyék ebbe az irányba. Egy kisebb csoport szűrése még az idén megkezdődhet.

- Mennyi időbe telne egy teljes kivizsgálás a szakintézményi ellátásban - kérdeztük Bujdosó Lászlótól.

Az országos tiszti főorvos elmondta: a teljes testre kiterjedő szűrésre jelenleg nincs mód. Ha mégis ez volna a cél, akár a mai Somatinfrán kívüli eljárásokkal több hetet is igénybe vehetne a kivizsgálás az ambuláns ellátásban.

A Somatoinfra segítségével - dr. Szacsky Mihály szomatológus elmondása szerint - viszont 15 perc alatt elvégezhető a teljes test állapotának feltérképezése. Ez után az "alapszűrés" után csak a rendellenesség észlelésére koncentráló további szakirányú vizsgálatot kell elvégezni. A nagy költségű és némi kockázattal, kellemetlenségekkel (besugárzással, kontrasztanyag-befecskendezéssel, katéterezéssel, tükrözésekkel) járó beavatkozásokat így a mainál lényegesen kevesebbszer kellene majd elvégezni, ami jelentős megtakarítást is jelenthet.

A kutatás a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi Karán, a Duna-parti épület alagsorában 1984-ben kezdődött. Az egyetemen lehetőség van a Somatoinfra- rendszer alkalmazásának és használatának oktatására. A képzés költségét is hozzáadva egy-egy berendezés nem kerülne többe 15-16 millió forintnál. Az alkalmazott technikai megoldások csúcstechnológiának számítanak. Az érzékelő elektronika és az informatikai rendszer is egyedülálló a világon. Az Egészségügyi Minisztérium a Somatoinfra berendezés forgalomba hozatalát és a CE jel használatát engedélyezte.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü