Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Mentális betegségek
Mentális betegségek : Bekapcsolható" az agyban az önzés

Bekapcsolható" az agyban az önzés

Amerikai és európai kutatóknak sikerült önzővé és egoistává tenni ideiglenesen embereket agyuk egy részének "kikapcsolásával".

 


Az önző viselkedés kulcsa az agykéreg egy területe (egy bizonyos dorsolaterális prefrontális rész), amelynek aktiválásával önkontrollt gyakorol az ember, kikapcsolásával ugyanakkor előtérbe kerül az önzés.

A kutatók mágneses stimuláció használatával, egy gyenge mágneses tér segítségével kapcsolták ki ideiglenesen az agy érintett részét. A kísérleti alanyokat ezután egy alkudozásra alapuló feladatnak vetették alá.

Az alkudozóknak egy pénzösszeget kellett elosztaniuk egymás között, oly módon, hogy az egyik felajánlotta a másiknak az összeg egy bizonyos részét, amelyről a másiknak el kellett döntenie: elfogadja-e. Ha nem fogadta el, akkor egyikük sem kapott a pénzből.


A kísérletek eredményei azt mutatták, hogy a dorsolaterális prefrontális kéreg jobb oldalának elnyomásakor a kísérleti alanyok hajlamosabbak voltak elfogadni az igazságtalanul kisebb összeget is, ahelyett, hogy az alku elutasításával megbüntették volna az igazságtalan ajánlattevőt.

Azok a kísérleti alanyok, akiknél "kikapcsolták" az agy érintett részét, tudatában voltak annak, hogy igazságtalan az ajánlat, de nem tudták kontroll alatt tartani önző impulzusaikat.

Daria Knoch, a Zürichi Egyetem professzora - aki Ernst Fehr közgazdásszal és Alvaro Pascual-Leone harvardi professzorral közösen jegyzi a kísérletről megjelent tanulmányt - azt hangsúlyozta, hogy nem ütközött etikai normákba a kísérlet, mivel annak hatása csak rövid távú volt, és az alanyok beleegyezésüket adták ahhoz.

A kutatók tanulmányukban rámutatnak arra is, hogy az agynak ez a területe csak az életben később fejlődik ki teljesen, ez megmagyarázhatja azt, hogy a kisgyerekre miért annyira jellemző az önző viselkedés.

inforadio.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü