Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     

Mentális betegségek
Mentális betegségek : 5x5 perces stresszoldás

5x5 perces stresszoldás

A jógik tanúsíthatják, hogy minél teljesebb és könnyedebb a légzés, annál nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb az ember.Az 5 perces stresszoldáshoz először a helyes légzést kell megtanulni, már csak azért is, mert plusz energiát biztosít, és így a munka is könnyebben megy.
A helyes légzés
A helyes légzéstechnika tudatosítása nélkül a legtöbb ember hajlamos arra, hogy korlátozza a légzését, illetve felületesen lélegezzen. Ezen viszonylag könnyû változtatni némi gyakorlással. Helyezze az egyik kezét mellkasának felsõ részére, a másikat pedig a hasára. Kilégzésnél nyomja meg elõször a hasát, hogy a hasi kilégzés tökéletes legyen, majd a mellkasát, hogy abból is minél több levegõ távozzon. A tökéletes kilégzés aktiválja a belégzési reflexet, vagyis a belélegzett levegõ mennyisége ezután automatikusan megnõ. Tökéletesíthetõ a kilégzés más módszerrel is. Amikor már úgy érzi, hogy az összes levegõ távozott a mellkasából, végezzen még egy gyors kifújást, mielõtt a levegõ ismét a tüdejébe áramolna. Ha ezt rendszeresen gyakoroljuk, a teljes légzés minden helyzetben, munka közben is automatikusan történik.

Lazítás és mozgatás
Felülrõl kezdve gyúrjuk át a kar izmait. Ez nem azonos a masszázzsal, inkább arra törekedjünk, hogy az izmokat görgessük a csontok körül. Majd ütögessük az izmokat végig, a felkartól az alkaron át egészen a kézfejig. A hatást lemérhetjük, amikor az egyik karral végeztünk, s a másik még lazításra vár. Ha mindkét kart átgyúrtuk, szorítsuk ökölbe a kezünket, majd terpesszünk szét az ujjainkat. Ötször ismételjük meg ezt is.. A folyamatos idegfeszültség a nyak és a váll merevéségét okozza, ami egy idõ után görcsös fájdalommal jár. Figyelje meg, hogy munka közben a vállak önkéntelenül megemelkednek, és ebben a helyzetben rögzülnek. Kezdjük a lazítást finom vállkörzéssel, tízszer a bal és tízszer a jobb oldalt felváltva. Ezután mindkét vállal hátrafelé körözzünk, majd pedig elõre. Végül húzzuk fel a vállunkat a fülünkig, és hirtelen engedjük le, legalább ötször. Ülve végezzük a következõ gyakorlatot: forduljunk el a felsõtestünkkel jobbra, míg a fejünket és a tekintetünket balra fordítsuk. Majd ellenkezõ irányba végezzük el a gyakorlatot, majd ismételjük meg mindkét oldalra 5-ször. Ez a gyakorlat a nyak- és vállizmokra is jótékony hatású.

Masszázs
Hívja segítségül a munkatársát, családtagját vagy bárkit, aki a közelében van, mert egyedül nem boldogul. A frissítõ masszázshoz ugyanis nincs szükség szakemberre, hiszen a gyengéd éríntés önmagában is örömöt szerez. Könyököljön az asztalra, állát támassza meg a tenyerével, és lazuljon el. Segítõtársa álljon az ön háta mögé, enyhén szorítsa meg a nyak izmait, és nyomkodja meg a koponyacsont alatti területet. Ezután a vállizmokat csipkedje meg finoman. Végül a "masszõr" simítsa végig a hát hosszú izmait a gerinc mindkét oldalán legalább ötször, fentõl lefelé haladva. Majd cseréljenek helyet, és viszonozza a kapott szívességet, és újult erõvel ott folytathatják is a munkát, ahol abbahagyták. - A. K. -

Forrás: Elixír


     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü