Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Archívum
Archívum : Papillomavírus

Papillomavírus


Szemérem tájékon két szemölcs jelent meg, amit szemölcsírtóval hiába kezelek, mivel lehetne eltüntetni?

A szeméremtájékon megjelenő "szemölcsök" majdnem mindig vírusfertőzés, ún. papillomavírusok okozta eltérések. Hasonló, de inkább hólyagos-sebes jellegű lehet a herpeszfertőzés. A fertőzést megfelelően választott szerek helyi alkalmazásával lehet kezelni, de a vírusokat kiirtani legtöbbször nem sikerül, a kiújulási hajlam nagy. Korai kezelést érdemes alkalmazni, mert bizonyos vírusok okozta növedékek el is tudnak "rákosodni", amikor már kiterjesztett műtétre lehet szükség, annak csonkoló jellegével. És még egy, ezek az elváltozások fertőzőnek tekintendőek... MG


 

Amennyiben a fertőzés papilloma, azt megfelelően kell ecsetelni, amit legjobb, ha szakember végez el. Mivel egy intim tájék érintett, ezért az ecsetelést a nőgyógyászok szokták elvégezni. Általában az elváltozások körülötti bőrt semleges zsíros kenőccsel kenik be, ami védelmet ad, majd beecsetelik a papillomát a vírust elpusztító anyaggal (ami sajnos a normál szöveteket is pusztítani képes, ezért kell azokat védeni). A beavatkozást általában ismételni kell. Bizonyos esetekben más módszereket is alkalmaznak, ezt a szakemberre érdemes bízni. Tehát a nőgyógyász a szokásos szakember, esetleg bőrgyógyász.


 

 

Tisztelt MG!

2001-ben diagnosztizáltak a nőgyógyászati citológiai szűrésen HPV fertőzést. Tipizálták is a vírust, eszerint a legmagasabb rizikófaktorú. Bár a citológiám PII volt 2002.-ben megműtöttek ahogy az orvosom magyarázta egy hurokkal "meghámozták" a méhszájat. A műtét után fél évvel ismét végeztek rákszűrést, és ott legnagyobb megdöbbenésemre ismét HPV-t diagnosztizáltak. Ismét 3 havonta kellett rákszűrésre járnom ami továbbra is PII. Az orvosom azt mondta, hogy azért ezt nem fogjuk a végtelenségig csinálni, majd még egy műtétre lesz szükségem. Ez az orvos sajnos elment a rendelőből, nem tudok utána menni. Rákszűrésre továbbra is járok érdekes most csak fél évente kell és nem mondanak semmit a HPV-vel kapcsolatban. Én már nagyon áttanulmányoztam a témát, tudom mivel állok szemben. Így azt is tudom, hogy a magas rizikójú HPV vírus magától nem gyógyul meg és nagy valószínűséggel okozhat rákot. A kérdésem az volna, miért csak akkor foglalkoznak vele ha rosszabbodik a citológiám miért nem lehet megelőzni ezt ha kell műtéttel?

Én 37 éves vagyok 3 gyereket szültem akiket egyedül nevelek. Már nem fogok szülni, viszont természetesen nem akarok rákos lenni, mindig egy rettegés az esedékes rákszűrés. Még annyit, hogy anyukám  53 évesen halt meg rákban bár az egészen más természetű volt. De nem értem nálam miért kell várni ha javulni úgysem fog csak idővel majd romlani?

Válaszát nagyon várom köszönöm Zsuzsa!


 

Tisztelt Zsuzsa,

A HPV nem írtható ki a szervezetből biztonsággal, ha egyszer a fertőzés létrejött, tehát nem e célból végeznek műtétet. A műtét oka az lehet, ha a vírus vagy egyéb tényező hatására olyan folyamatok indulnak el a méhszájban, ami már rosszindulatúság gyanúját kelti. Tehát a műtét és a szűrés nem a vírust kell hogy nézze, hanem a hatására létrejött változást. Magánvélemény: aki rendszeresen nézeti a HPV tesztjét, ami pozitív, az az adófizetők pénzét pazarolja! A vírus nemigen tűnik el...

Tisztelettel, MG

 


 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü