Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Archívum
Archívum : Chron betegségről

Chron betegségről


7 éve van Chron-betegségem. "Szerencsére" enyhébb tünetekkel és ritkán jelentkezik, de amikor aktivizálódik, akkor gondot jelent a munkában. A kísérő tünetei (szem, bőr, izületi problémák) szinte állandóan, felváltva jelentkeznek, ami nagyon fárasztó, bár ezt kívülről nem igazán veszik észre rajtam. Mintha egészséges lennék, úgy nézek ki. Ennek az is oka, hogy nem hagyom el magam. Azt szeretném tudni, mi ennek a betegségnek az oka, s milyen életmóddal lehetne elviselhetőbbé tenni? Azt is szeretném tudni, van-e valamilyen szervezete az ebben a betegségben szenvedőknek, mert szeretném felvenni a kapcsolatot hasonló állapotú sorstársaimmal! Köszönöm. Judy


1932-ben Burill Chron amerikai belgyógyász írta le először azt a gyulladásos bélbetegséget, amely nevét róla kapta. A betegség a tápcsatornát bármely szakaszán érintheti, de leggyakoribb a vékony-, és a vastagbél együttes megbetegedése. Az említett gyulladás fokozatosan, illetve szakaszosan alakul ki, ami azt jelenti, hogy ép és kóros területek követik egymást. Jellemző a betegségre a jó és a rossz periódusok váltakozása.
A Chron-betegséget elsősorban a fiatalok betegségeként szokták emlegetni, de előfordul gyermekkorban és 60 év felett is. Annak ellenére, hogy örökletes tényezők a betegség kialakulásában nem bizonyíthatók, mégis egy család több tagján is előfordulhat.
A betegség oka ismeretlen, feltételezések szerint lehet veleszületett vagy szerzett. Megfigyelések bizonyítják, hogy a hajlamhoz valamilyen kiváltó tényező társul, pl. fertőzés, amely a meglévő hajlamot képes a felszínre hozni. Fontos megjegyezni, hogy a krónikus gyulladás fenntartásában a bélbaktériumoknak jelentős szerepük van.
A betegség előfordulásának létezik néhány különlegessége is, mint pl. Európában és Észak-Amerikában igen határozott észak-déli irányt mutat, minél délebbre haladunk, annál ritkábban találkozhatunk a betegséggel. Fehér bőrűeken majdnem 2x gyakrabban fordul elő, mint fekete bőrűeken. Az epidemiológiai adatok szerint férfiak és nők azonos arányban betegszenek meg, a városi emberek körében pedig gyakoribb a betegség. Afrika, Ázsia, Latin-Amerika kevésbé fejlett országaiban csak nagyon ritkán fordul elő Chron-betegség.

cserzsi


Típusos tünet a hasi fájdalom, a hasmenés, a fogyás, továbbá a visszatérő lázas állapot. Korábban már említettük, hogy a krónikus betegség lefolyása hullámzó, vagyis jó és rossz periódusok váltakoznak. A jó periódust viszonylag jó közérzet és relatív panaszmentesség jellemzi. A visszaesés okát nem minden esetben lehet eldönteni, amely lehet bél- vagy egyéb fertőzés, bizonyos gyógyszerek, esetleg testi vagy lelki túlterhelés is. Természetesen a betegség tünetei összefüggnek azzal, hogy a tápcsatorna mely része érintett. Ebben az értelemben a vékonybél bizonyos szakaszainak a megbetegedése hasmenést, fogyást, létfontosságú tápanyagok felszívódási zavarát okozhatja (B12-vitamin, vas, fehérje). A vastagbél érintettsége esetén elsősorban a véres hasmenés dominál, és a fájdalmat a gyulladt bél rendellenes összehúzódása okozza. Ritkábban, de előfordulhat a nyelőcső, vagy a gyomor gyulladása is. A visszatérő lázas állapotot a bélfal mélyebb rétegeibe behatoló baktériumok okozzák. Említettük, hogy a betegség gyermekkorban is előfordulhat, amely esetben a gyermek fejlődése, növekedése visszamaradhat, tekintettel a felszívódási zavarok következtében kialakuló tápanyaghiányra.
cserzsi
 Törlés Szerkesztés  2003.10.09 07:12
Csatlakoznék az előttem szólókhoz, akik nagyon szakszerűen jellemezték a Crohn betegséget. Kiegészítésként még a következőket tudnám mondani. A betegség jellemzően hullámzó természetű, a rosszabbodások hátterében gyakran a megváltozott bélflóra szerepe igazolható. Ezért ebben a betegségben antibiotikumok és speciális folyadékdiéta hatásosak lehetnek. Úgy gondoljuk, hogy a betegség lényege a szervezet immunrendszerének egy környezeti tényezőre adott kóros válasza lehet. Ezért a kezelés egyik alappillére az immunrendszer felfokozott működésének gátlása. A betegség további fontos jellemzője, hogy a károdott bélnyálkahártyáról rossz a tápanyagok és vitaminok felszívódása, ezek célzot pótlása sokat javíthat a beteg általános állapotán. A beteget mindenképpen ilyen betegségre specializálódott gasztroenterológiai belgyógyászati osztályon javaslom gondozni, ahol a sebészeknek is tapasztalata van a Crohn betegség ellátásában, az esetleg szükségessé váló műtétekben. MG

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü