Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Ideg
Ideg : A vegetatív idegrendszer

A vegetatív idegrendszer

  2012.05.14. 20:50

 

A vegetatív idegrendszer szabályozza az összes önfenntartó életműködést, mint a táplálkozás, a légzés, az anyagszállítás és a kiválasztás.
A vegetatív idegrendszer felépítése

 

A szimpatikus és a paraszimpatikus idegek
A gerincvelő háti és ágyéki szakaszából kilépő vegetatív idegeket szimpatikusnak, az agytörzsből és a gerincvelő kereszttáji szelvényeiből eredőket paraszimpatikus idegeknek nevezzük. Ezek a kilépő idegek nem jutnak el közvetlenül a szabályozott szervekig, hanem a központi idegrendszeren kívül található vegetatív dúcokban olyan vegetatív neuronokra kapcsolódnak át, amelyek nyúlványai a szabályozott szervekig futnak. Minden belső szerv kap szimpatikus és paraszimpatikus rostot is.
Vegetatív dúcok találhatók a gerincvelő két oldalán, ahol dúcláncot alkotnak, a hasüregben, a különböző szervek kapujában, illetve az üreges szervek falában. Ezek a dúcok közbeeső állomások a vegetatív központok és a beidegzett szervek között.
 
Vegetatív központok
Valamennyi vegetatív reflexfolyamat a központi idegrendszer területén elhelyezkedő vegetatív központok által szabályozott.
Az egyszerűbb vegetatív reflexek központjai a gerincvelő szürkeállományában találhatók. Az agytörzsben is számos fontos vegetatív központ helyezkedik el. Itt található pl. a vérkeringés szabályozásának központja.
A hipotalamuszban található vegetatív központok a vegetatív idegrendszer felsőbb központjai. Itt találjuk a az éhség és jóllakottság központját, valamint a vízforgalom szabályozásának központját. A hipotalamusz szabályozza a belsőelválasztású mirigyek működését, és itt található a testhőmérséklet szabályozásáért felelős hűtő- és fűtőközpont is.
 
A vegetatív idegrendszer szervezettsége
A vegetatív idegrendszer központjai elszórtan találhatók az egész központi idegrendszer területén. A központokra nagyfokú szervezettség, egymás fölé rendeltség jellemző. A gerincvelő vegetatív központjainak működését az agytörzsi központok irányítják. Az agytörzsi központokat pedig a hipotalamusz ellenőrzi, mivel itt vannak a vegetatív idegrendszer legfelsőbb központjai. A hipotalamuszra viszont az agykéreg gyakorol befolyást.
 
A vegetatív központokba a belső szervekből kiinduló érző rostok szállítják az ingerületet. A központokba kerülő ingerületek vegetatív reflexet váltanak ki, amelyek a szervezet egyensúlyát, normális működését fenntartják.
A vegetatív reflexek nem jutnak el az agykéregig, ezért a zsigeri működések akaratunktól nagymértékben függetlenek, és általában nem tudatosulnak.
 
A vegetatív központokból kiinduló pályák vegetatív rostjai a mozgató és kevert típusú agyidegeken, főleg a bolygóidegen, illetve a gerincvelői idegeken keresztül hagyják el a központi idegrendszer területét.
 
A vegetatív idegrendszer működése
A vegetatív idegrendszer kétféle működést végez. Egyrészt mozgósítja a szervezet erőit, ezt nevezzük szimpatikus hatásnak, másrészt tartalékolja, ez a paraszimpatikus hatás.
 
szimpatikus hatás
paraszimpatikus hatás
Mozgósítja a szervezet működését, készenléti, ún. vészreakciót eredményez.A vészreakció szempontjából lényegtelen hasi és bőrerek szűkülnek, a vérraktárak kiürülnek, a vér az izmok kitágult erei felé áramlik. Az izmok megfeszülnek, a pupilla kitágul.Az anyagcsere folyamatok a lebontás irányába tolódnak, ami fokozott oxigénfogyasztást eredményez.Ennek következtében gyorsul a szívműködés, emelkedik a vérnyomás, a tüdő hörgőcskéi kitágulnak, a vér glükóz szintja megemelkedik.
 
A paraszimpatikus rendszer feladata a szervezet regenerációjának és erőgyűjtésének az elősegítése.Ezért a paraszimpatikus hatás az anyagcsere folyamatokat a felépítés irányába mozdítja el.Hatására fokozódik a glükóz átalakítása glikogénné.Helyreáll a normális szívműködés, csökken a vérnyomás, a tüdő hörgőcskéi szűkülnek.Helyreáll az emésztés, az emésztőnedvek termelődése.
 
A szimpatikus hatás által okozott változások megfelelnek a mellékvese velőállományában termelődő adrenalin nevű hormon által okozott hatásoknak. Oka részben az, hogy a szimpatikus rendszerben az átvivő anyag egy adrenalin származék, a noradrenalin, másrészt a gerincvelőből kilépő szimpatikus rostok beidegzik a mellékvese hormontermelő mirigyeit, s izgalom hatására fokozzák azok adrenalin és noradrenalin termelését.
Tehát a szimpatikus rendszer és a mellékvese velőállománya működési egységet alkot. Ennek a szimpatiko-adrenalin rendszernek feladata a szervezet belső környezeti állandóságának a fenntartása.
A paraszimpatikus rendszerben a vegetatív rostok vagy a beidegzett célszervben, vagy annak közvetlen közelében lévő dúcokban kapcsolódnak át. Az átvivő anyag az acetilkolin.
A szimpatikus és paraszimpatikus hatás dinamikus egyensúlya biztosítja a belső környezet viszonylagos állandóságát.
Forrás: http://www.doksi.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü