Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : A homeopátia csak elméletben működik?

A homeopátia csak elméletben működik?

Egy svájci tanulmány szerint a homeopátia nem jár tényleges előnyökkel, és érzékelhető hatása csupán elméletben létezik. 2005.08.31 21:54 ma.hu


 

Homeopátiás szerekkel kezelt betegek semmivel sem javulnak jobban, mint azok, akiket placebóval kezelnek - írják a Lancet című orvosi folyóiratban publikált jelentés szerzői.

A Berni Egyetem kutatói 110 olyan vizsgálati eset eredményeit tanulmányozták, melyben különböző problémák kezelésére homeopátiát és hatóanyag nélküli "gyógyszereket" alkalmaztak. Szintén elemeztek 110 olyan kísérletet, amelyekben hagyományos gyógyszerek hatását vetették össze placebóval.

Az esetek kis számában jelentkezett ugyan némi előnye a homeopátiának, de nem volt különbség a homeopátiás szerek és a placebó között nagyobb számú, magasabb minőséget igénylő vizsgálatoknál.

A hagyományos gyógyszerek előnyei viszont valamennyi összevetésben megmutatkoztak.

A tanulmány szerint tehát nincs meggyőző bizonyíték arra, hogy a homeopátiás szerek hatékonyabbak lennének a placebónál, míg a konvencionális gyógyszerek esetében jelentős eredmények adódtak.

Matthias Egger, az egyetem professzora közölte: ő úgy véli, a homeopátia csak akkor működik, ha valaki hisz benne. Hozzátette: "Negatív hatását kimutatni lehetetlen, azt azonban láttuk, hogy hatásuk tekintetében a homeopátiás szerek a placebóval kapcsolatos hipotézisekkel egyeztethetők össze."
(Forrás: Ananova)


     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü