Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Három szülőtől örökölt géneket egy baba - brit áttörés a genetikában

Három szülőtől örökölt géneket egy baba - brit áttörés a genetikában

Brit kutatóknak sikerült olyan emberi embriót létrehozniuk, amely három szülő genetikai örökségét hordozza. 2005.09.12 15:03 reggel.hu


A kísérlet során sikerült egyesíteni egy megtermékenyített petesejtet egy másik anyától származó petesejttel. A kutatás hatalmas áttörést jelent a genetikában, segítségével megelőzhető lenne, hogy az anyák genetikai rendellenességek okozta betegségeket örökítsenek át gyermekeiknek. A kísérlet során a megtermékenyített petesejt úgynevezett mitokondriális DNS-ét cserélték ki egy másik petesejt örökítőanyagára.

A mitokondriumok minden emberi sejt alkotóelemei, saját örökítőanyaggal rendelkeznek, ami 37 gént tárol, de ezek mellett egy rövid vezérlőszakasszal is rendelkezik. Minden újszülött az anyja mitokondriális örökítőanyagával születik, ezt ugyanis csak az anyák örökítik át gyermekeiknek. Ezért, ha az anya örökítőanyaga sérült, a gyermek is hiányos vagy sérült örökítőanyaggal születik.

A kutatások ellenzői élesen bírálták a kísérleteket végző tudósokat. "Egy ilyen eljárás során felmerül a kérdés, hogy kié a gyerek" - vetette fel a BBC riporterének Josephine Quintavalle, a "Reprodukciós Etika" elnevezésű szervezet képviselője. "Az emberi élettel nem szabad játszani, különösen nem ilyen korai szakaszában" - emelte ki. Azim Surani, a Cambridge Egyetem professzora is sok problémát lát a beavatkozások kapcsán. "Megjósolhatatlanok a következmények" - nyilatkozta a professzor a BBC-nek.


     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü