Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Jön a férfi antibébi-tabletta

Jön a férfi antibébi-tabletta

Férfiak is szedhetnek hamarosan fogamzásgátlót. Ausztrál kutatások olyan eredményes hatóanyagot igazoltak, amelynek hatása nem okoz maradandó károsodást.

 

Rövid időn belül piacra kerülhetnek az első férfi fogamzásgátló tabletták is, azaz már nem csak a nők védekezhetnek antibébi-tablettákkal.

Egy ausztrál kutatóintézet dolgozói nemrégiben közzétették kutatási eredményüket, amely szerint a férfi fogamzásgátlók hatása teljes egészében visszafordítható.

"Hamarosan elhárulnak tehát az utolsó akadályok is az új fogamzásgátlási módszer alkalmazása elől, mert a férfiaknak nem kell aggódniuk megtermékenyítő képességük végleges elvesztése miatt" - kommentálták a hírt a kutatók, akik 1990 és 2005 között ezerötszáz, 18 és 51 év közötti férfin próbálták ki a fogamzásgátlót.

 A férfiak átlagosan 3,4 hónappal a fogamzásgátló szedésének felfüggesztése után valamennyien visszanyerték nemzőképességüket.

 Elsősorban az életkortól, a kezelés hosszától, és az eredeti spermakoncentrációtól függött, hogy mennyi idő múlva "rázódtak ismét formába". A készítmény, ha piacra kerül, becslések szerint a párok felénél válthatná fel a női tablettákat.

 Az eredményeket egyelőre a magyar szakemberek nem véleményezik: a vezető andrológusok egyelőre biztos, valóban ártalmatlan és hatásos fogamzásgátlóról nem tudnak, legfeljebb több irányban folyó vizsgálatokról, hormonális alapú tablettákról, injekciókról, tapaszokról, bőr alá ültethető implantátumokról.

 Nemrégiben egy nem hormonalapú lehetőség került szóba: a mozgást serkentő fehérje génjének blokkolásával sikerült lefékezni a spermiumok mozgását, azok elvesztették megtermékenyítésre való képességüket.

A hormonokkal viszont a spermiumok termelődését igyekeznek megállítani, méghozzá a lehető legkevesebb mellékhatással. Biztos védelemként a férfiak számára egyelőre az eddig bevált módszerek maradnak: a gumi óvszer, a megszakított közösülés, illetve a művi meddővé tétel.

 Utóbbira idehaza júliustól az eddiginél sokkal szélesebb körben lesz mód, hisz az Alkotmánybíróság döntése értelmében megszűnik az a korlát, hogy orvosilag indokolt eseteket kivéve csak a 35 év feletti és/vagy három vérszerinti utóddal rendelkező férfiak vehetik igénybe ezt a szolgáltatást. Júliustól tizennyolc év felett bárki kérheti a sterilizálást, csupán három hónapnyi gondolkodást ír elő a törvény.

Hazánkban évente kevesebb, mint 100 esetben végeznek ilyen jellegű beavatkozást, a műtét ráadásul 60 ezer forintba kerül, hiszen nem számít gyógyító beavatkozásnak. Dr. Papp György, andrológus professzor szerint a férfi fogamzásgátlás elsősorban akkor kerül szóba, amikor egészségügyi vagy más akadálya van annak, hogy a női partner védekezzen.

Többnyire idősebbek kérik, akik úgy gondolják: a gyermekáldás ideje "lejárt", illetve olyanok is, akiknek túl drága az állandó fogamzásgátló tabletták beszerzése. A professzor szerint jellemzően az idősebb férfiak is élnek nemi életet, s ma döntő többségük haláláig megőrzi fogamzóképességét.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü