Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Sok nő nincs tudatában a diabéteszt megelőző tüneteknek

Sok nő nincs tudatában a diabéteszt megelőző tüneteknek

Egyre nagyobb problémát jelent Amerikában az inzulin rezisztencia, azaz a cukorbetegséget megelőző állapot, mivel sok ember nincs tudatában a veszélynek


Nincsenek nyilvánvaló tünetei a magas vércukorszintnek, azaz az inzulin rezisztenciának, ezért igen kevés ember jön rá, ha a cukorszint lassan kúszik felfelé, és az egyénnél a cukorbetegség, illetve szívbetegség, vagy mindkettő rizikóját növeli - mutatta ki egy Amerikában végzett tanulmány. Ám az inzulin rezisztencia, azaz a pre-diabetikus állapot egyre növekvő probléma. Egyes kutatók szerint Amerikában az összes túlsúlyos vagy elhízott felnőtt legalább fele rezisztens az inzulinra.

Rengeteg nő - főleg akiknek családjában előfordult szívbetegség vagy diabéteszt - nem is tudja, hogy egészségesebb táplálékot kellene fogyasztania, és többet kellene mozognia, hogy ezen problémákat elkerülje.

Audrey Sheppard a nők egészségével foglalkozó, amerikai kutató szerint ez nagyon fontos kérdés a nők egészsége szempontjából.


Ahogyan a nők elérik a változókorhoz vezető éveket, a hormonális változások hőhullámokat és a havi vérzés megszűnését okozzák, mely miatt a legtöbb nő hajlamossá válik inkább a derekára, nem pedig egyéb testrészeire hízni.

Emellett zsír rakódik le a májban és egyéb, létfontosságú szervekben, fogékonnyá téve azokat az inzulin rezisztenciára.

Ezen állapot során az inzulin nem képes elég glükózt juttatni a szervezet sejtjeibe - mondja Dr. David Katz a Yale egyetem megelőzést célzó központjának kutatója, számos, a súlykontrollal foglalkozó könyv szerzője.

A szervezet kompenzációs mechanizmusai végül csődöt mondanak, a vérnyomás a vécukor- és a vérzsír-szintekkel egyidejűleg emelkedik, ezzel a sejtek még inkább rezisztenssé válnak az inzulinra.

Általában diabétesz vagy szívbetegség, esetleg mindkettő kialakulhat.

A szívbetegség és diabétesz családtörténete mellett, azok a nők, akinél terhességi cukorbetegség lépett fel, vagy akiknek 4 kilós, illetve nehezebb babájuk születik, nagyobb eséllyel néznek szembe az inzulin rezisztenciával.


Az állandó fáradtság, az ellenállhatatlan vágy az édességek, kenyér és tészta iránt szintén összefüggésbe hozható az állapottal.

Egy amerikai, a nők egészségével foglalkozó központ éppen most kezdett el egy olyan kampányt, mely kifejezetten a 40-65 éves nőket célozza akik a nagyobb rizikócsoportba tartoznak.

A weboldalukon közölt információk mellett a központ tippeket is nyújt az egészséges vércukorszint fenntartására, valamint azt sugallja, hogy a betegek menjenek orvoshoz.

Az egészséges életstílus jótékony hatásait ecsetelő tanulmányok mellett egy másik kutatás során kiderült, hogy a mérsékelten túlsúlyos felnőttek, ha dietetikussal és személyi edzővel dolgoztak éveken át, jelentősen - mintegy 60 százalékkal - csökkenteni tudták a diabétesz kialakulásának rizikóját.

 

Lalita Kaul, a Howard Egyetem professzora szerint az elmúlt 25 évben, betegeinek a cukorbetegség rizikójával szembesülő közel 70 százaléka volt képes szinten tartani vércukorszintjét a megfelelő táplálkozással és életmódbeli változtatásokkal.

A legfőbb, táplálkozásbeli változások között ott van a legalább napi ötszöri gyümölcs és zöldségfogyasztás, a cukor és az édességek csökkentése, a magvak fogyasztásának növelése, valamint a kevesebb telített zsírsav fogyasztása.

Érdemes egészségesebb főzőolajokat használni, lazacot és egyéb, telítetlen zsírsavakban gazdag halakat fogyasztani, akár hetente többször is.

Kerülni kell a nátriummal tartósított ételeket, mely szintén felnyomja a vérnyomást.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü