Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Furcsa felfedezés - kapcsolat a dohányzás és a térdfájdalom között?

Furcsa felfedezés - kapcsolat a dohányzás és a térdfájdalom között?

A dohányzás veszélyei már jól dokumentáltak és széles körben ismertek napjainkban. Ám itt van egy újabb felfedezést, amit talán senki nem várna

A csontízületi gyulladással - osteoarthritissel - küszködő férfiak dohányzás esetén súlyosabb fájdalommal és nagyobb porcvesztéssel néznek szembe.
"Teljesen új felfedezésről van szó" - mondja Dr. Shreyasee Amin reumatológus, a Mayo Klinika kutatásának vezetője. A térdet érintő osteoarthritis az egyik fő oka az idősebb emberek mozgáskorlátozottságának.

A kutatás során 159 osteoarthritises férfi térdéről készítettek felvételeket és kérdezték ki az alanyokat a fájdalomérzetről. Az alanyokat 15-30 hónapig figyelték. Összességében 12 százalékuk számított aktív dohányosnak a vizsgálat megkezdésekor. A fájdalmat mérő 100-as skálán a dohányosok körülbelül 60-as, míg a nem dohányosok 45-ös értéket értek el.

A dohányzók fiatalabbak és soványabbak voltak, mint a többi résztvevő. Ezen két faktor normál esetben védelmet nyújt a degeneratív betegséggel szemben. Ám mint kiderült, a dohányosoknál kétszer nagyobb valószínűséggel alakult ki jelentős porcvesztés a nem dohányosokkal szemben.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy a dohányzás miért súlyosbítja az ízületi gyulladást. Ugyanakkor van néhány elképzelésük, szerintük a dohányzás összezavarhatja a sejteket és meggátolhatja a sejtosztódást, emellett növelheti az oxidatív stressz mértéket, mely hozzájárul a porcvesztéshez, végül a dohányzás növelheti a vérben a szén-monoxid szintjét, mely hozzájárul a szövet-hipoxiához - a nem megfelelő oxigénellátáshoz - mely szintén károsan hathat a porcok regenerálódására.

Emellett az sem kizárt, hogy a dohányzás csökkenti az egyén fájdalomküszöbét. Bármi legyen is az ok és a kapcsolat, a kutatók rendkívül kíváncsiak, mivel a dohányzás, ahogy ők jellemzik azt, egy "módosítható rizikófaktor". Ha az ember abbahagyja, talán az ízületei is profitálnak belőle.

Tisztelt olvasóink!

Felhívjuk figyelmüket, hogy anyagaink tájékoztató jellegűek, céljuk a tudományos kutatások legfrissebb eredményeinek bemutatása. Ennélfogva a cikkek nem pótolhatják az egészségügyi kivizsgálásokat, betegség esetén az orvosokkal történő konzultációt.


Küldje tovább
hirado.hu/Livescience/Eurekalert Nyomtatás

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü