Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Náthás tél.

Náthás tél.

Idén majd' mindenkit elért a nátha vagy valami efféle. Alattomos torokfájással indul, aztán jön a prüszkölés, az orrcsöpögés, és szerencsés esetben egy futó köhögéssel megúszható a dolog. Sokan nem is veszik komolyan, lábon hordják ki, mások meg azt hiszik, máris itt a vég, itt az influenza.


A kettő nem ugyanaz, de annyi biztosra vehető: mindkét betegséget cseppfertőzéssel terjedő vírusok okozzák. A nátháért a rhinovírusok, az influenza kialakulásáért pedig a folyton megújulni képes influenzavírusok csoportjai tehetők felelőssé - mondja egy nagy gyakorlatú háziorvos, dr. Szabó János.

Ha egy zárt térben eltüsszenti magát valaki, még nem feltétlenül kapja el minden jelenlévő a betegséget. Sok függ attól, hogy mennyi kórokozó jut a szervezetbe, és hogy kinek milyen állapotban van az immunrendszere. A védekezőképességet ronthatja más betegség, a kimerültség, a vitaminhiány vagy a rossz hangulat is.

A megfázás alaptüneteihez gyakran kapcsolódik hőemelkedés, enyhe fejfájás, a végtagok elnehezülése, fáradtságérzés. A nátha gyors lefolyású, 5-7 nap alatt lezajlik, de ha a fertőzés tovább terjed a légutakban, melléküregekben, rekedtség, erős köhögés, arc- vagy homloküreg-gyulladás is felléphet.

Az influenza tünetei hirtelen törnek elő: az erős, égő torokfájás, magas láz, fejfájás, az izmok, ízületek fájdalma félreérthetetlenül jelzi a betegség jelenlétét. Ehhez társulhat köhögés, más mellkasi panasz, tartós fáradtság, gyengeség, levertség is. Az egy-két hétig eltartó betegségnek súlyos szövődményei is lehetnek: középfül-, arcüreg- vagy tüdőgyulladás, de más, nem légzőszervi betegség, szívizom- vagy agyhártyagyulladás is kialakulhat.

Gyógymódok

 

Tudomásul kell venni, hogy a náthát és az influenzát okozó vírusok ellen nem hatnak az antibiotikumok. Az orvosok százszor elmondják: csak a felülfertőződés esetében indokolt a szedésük.

A legfontosabb, amit tehetünk tehát: a lázcsillapítás, a bőséges folyadékfogyasztás, a C-vitamin pótlása például citrusfélékkel, a száraz levegő párásítása és a folyamatos ágynyugalom.

Az orrdugulás ellen csak mértékkel ajánlatos az orrcsepp. A duzzadt orrnyálkahártyának nem tesz jót az inhalálás; a forró gőz belélegzése csakis a köhögés, légcsőhurut gyógymódja.

Éjszakára - különösen a lázas állapotban - tanácsos néhány fokkal alacsonyabbra állítani a fűtést. Elég a 18-20 Celsius-fokos hőmérséklet.

A torok kiszáradása ellen érdemes egy kanál mézet enni, mely bevonatot képez a nyálkahártyán. Pár csepp citromolaj és kakukkfűolaj az ágy mellé helyezett párologtatóban segít felszabadítani a légutakat.

 

Meg lehet-e úszni?

Az influenza A és B vírusa ellen javasolható a kombinált védőoltás, mely egy hét elteltével nyújt védettséget. Ám tudni kell, hogy az oltás hatása 3-4 hónapig tart, ezért a tél elején beadott oltást érdemes megismételtetni. Sokan panaszolják, hogy hiába kaptak oltást, mégis sokszor megfáznak. De hiszen a két betegséget nem ugyanaz a vírus okozza, ezért az influenza elleni oltás nem véd meg a hűléses megbetegedésektől.

A vírusok ellen legjobb felvértezni a szervezetet minél több C-vitaminban gazdag táplálékkal, a rendszeres testmozgással a szabad levegőn. A gyakori szellőztetés és a szobalevegő párásítása is hasznos. Jó, ha a zuhanyozást hideg vízzel fejezzük be, majd alaposan ledörzsöljük a bőrt. Ha valaki mégis elkapja a betegséget, tanácsos, hogy 2-3 napig maradjon ágyban, és ne menjen közösségbe. Nem tesz jót magának, és árt másoknak.

 

www.nol.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü