Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : drágulás

drágulás


Kis adagban gyógyszer, nagy adagban méregdrága

Minden tizedik orvosság ára jelentősen nő

Minden tizedik orvosság ára nő áprilistól. Az intézkedés több millió beteget érint, köztük a szív- és a gyomorbetegeket, az agyi keringési problémákkal küszködőket és különösen az allergiásokat. Megsokszorozódhatnak a gyógyszerkiadásaik a kormányzati takarékosság miatt.

Danó Anna| Népszabadság| 2009. március 31.| 3 kommen

 

 

 
Gyógyszeres fiók. A ka...
Gyógyszeres fiók. A kasszába a gyártók tolják be a hiányzó összeget
Kovács Bence

Minden tizedik támogatott orvosság térítési díja változik szerdától a kormányzat egészségügyet érintő takarékossági csomagja miatt. A Healthware tanácsadó és piacelemző cég szerint átlagosan 8,5 százalékkal kell többet fizetni a patikákban. Száz forint értékű orvosságra eddig átlagosan 71 forint támogatást adott az egészségbiztosító a járulékokból, április elseje után 68-69 forintot ad.

Az árváltozások keményen érintik a keringésre, az emésztésre, az allergiára ható szereket, az agyi folyamatok karbantartására szolgáló orvosságokat. A kormány intézkedései nyomán csökkent vagy megszűnt egyes készítmények támogatása, másrészt új, másolt szerek piacra lépése miatt fix támogatási körbe kerültek gyógyszerek. A lényeg, hogy az adott terápiás körbe tartozók közül a legolcsóbb orvosság árához jár a legmagasabb árkiegészítés, ám a többi, drágább orvosság is csak ezt az összeget kapja. Azaz, ha 100 forinthoz adtak hetven forintot, a 200 forintoshoz is csak a 70 forint jár, a többit a betegnek kell kifizetnie.

Nő a szívbetegek több gyógyszerének ára is. Ebbe a csoportba a koleszterincsökkentők, a vérnyomás, illetve a ritmuszavar kezelésére való szerek tartoznak. A 85 százalékos támogatási kulcs 80 százalékra mérséklődött. A kormány szerint átlagban nem haladhatja meg a 350 forintot az árnövekedés.

HIRDETÉS

Ugyanakkor lapunknak Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara alelnöke azt mondta: ezek a betegek általában 3-4 készítménnyel tartják karban a betegségüket, ezért ez a 350 forint többlet megsokszorozódhat. Érdemes odafigyelniük a Plavix márkanevű szer használóinak, mert megjelentek a gyógyszer generikus (másolt) formái, ezért a Plavix térítési díja a korábbi 2850 forintról 9105 forintra változik. Viszont van helyette egy sor más, ugyanezt a hatóanyagot tartalmazó, olcsóbb gyógyszer.

A gyomorsavcsökkentők, illetve a fekélyre ható szerek eddigi 85, illetve 70 százalékos támogatását 55 százalékra módosították. Kiemelt támogatással a jövőben csak - szakorvos által írt vény ellenében - a legsúlyosabb betegek kaphatnak ezekből az orvosságokból. Ebben a terápiás körben évente
3 millió doboz gyógyszer fogy. A tárca számításai szerint eddig a rászorulók az emésztésre ható szerek körében 1500 forintért jutottak átlagosan a 70 százalékos támogatottságú orvossághoz, április elseje után ugyanezért 700 forinttal kell majd többet fizetniük.

Az allergia- és asztmaellenes szerek közül megszűnik a támogatása, és csak teljes áron adják a vény nélkül is kaphatókat. De receptre is sokkal drágább lesz az ilyen gyógyszer. Nékám Kristóf allergológus, immunológus szerint sajnos ezeknél a betegeknél a döntéshozók figyelmen kívül hagyták, hogy többségük nem tudja elkerülni az allergiáját kiváltó anyagokat, ezért kénytelenek gyógyszert használni. Az allergiás ember havi gyógyszerköltsége eddig is 3-5 ezer forint között volt, szerdától még több lesz. Hiszen ha háziorvos írja fel a receptet, nem lesz rajta az eddigi 50 százalékos támogatás. Ha szakorvoshoz fordul, akkor a készítmény árának 25 százalékát fizeti a biztosító, szemben a korábbi 90, illetve 70 százalékos támogatással. Jelentősen drágulnak az úgynevezett agyi keringésre ható szerek, köztük a Cavinton.

A gyógyszerészkamara vezetője, Horváth Sziklai Attila elmondta: azok a szerek, amelyek esetében a kormányzat az emelt támogatást szüntette meg, április elseje előtt felírt vény esetén április 30-ig még a korábbi támogatással, azaz változatlan térítési díjért beválthatók. Ilyenek például az asztma és az allergiellenes szerek. A többi készítményért azonban új árat kell fizetni.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü