Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Tavaszi felfrissülés

Tavaszi felfrissülés

Tél végén szervezetünk legyengül, kedvünk is borongósabb lesz. A napfényben szegény időben megnyugtató eltölteni pár percet a szoláriumcsövek alatt. Hazatérve roboráljuk szervezetünk, foggyasszunk gyümölcssalátát, igyunk forró mézes-citromos teát!


Télen is topon
2004. 02. 03. [10:22]A közelgő február, az enyhébb időjárás némi reménysugár arra, hogy talán egyszer mégiscsak véget ér ez a hosszú, hideg tél, és a zimankós, nyirkos napok után ránkköszön cirógat a melengető napsugár. Ilyenkor, tél végén szervezetünk legyengül és a kedvünk is borongósabb lesz, mint az év bármely más szakában. Unjuk már a hosszú estéket, a nagykabátot, egyáltalán a telet. Ne hagyjuk magunkat, hisz mindjárt itt a tavasz, csak nem akarjuk ágynak esve várni!

Tél végén szervezetünk legyengül, kedvünk is borongósabb lesz. A napfényben szegény időben megnyugtató eltölteni pár percet a szoláriumcsövek alatt. Hazatérve roboráljuk szervezetünk, foggyasszunk gyümölcssalátát, igyunk forró mézes-citromos teát!

Sport, sport, sport...

Bármilyen kellemetlen is az időjárás, mopzogjunk, sportoljunk feltétlenül. Használjuk ki a hó adta lehetőségeket, és nosza rajta, csatoljuk fel a síléceket, korcsolyákat, s ha nincs más, pattanjunk fel a szánkóra. Az idősebbek pedig egyszerűen tegyenek jó nagy sétákat a friss levegőn, kísérjék el az unokákat a jégpályára, a szánkódombra. Aki pedig nem kedveli a téli sportokat, szánja rá magát egy-egy aerobicórára, menjen le az edzőterembe, vagy tornázzon otthon, esetleg látogasson el egy uszodába. Ha jó kondícióban vagyunk, jó az immunrendszerünk, kevésbé fogunk mindenféle nyavalyát összeszedni.

Beteg a családban

A megelőzés érdekében fontos a gyakori kézmosás és szellőztetés (a betegség alatt is). Mindig tiszta zsebkendőt használjunk, ne gyűjtögessük kabátzsebünkben a használt zsepiket, hanem szabaduljunk meg tőlük. Otthon pedig biztosítsunk egy külön nejlonzacskót, helyezzük az ágyunk mellé és abba tegyük a használt zsebkendőket. Természetesen gyakran ürítsük.

Ha valaki beteg a családban, figyeljünk oda, hogy külön pohara, étkészlete legyen, abból más ne igyon, ne egyen, és gyakran mossuk el. A beteg pizsamáját, ágyneműjét, textil zsebkendőjét külön mossuk a család többi tagjának ruháitól és fertőtlenítsük ki, mert különben könnyen továbbterjedhet a betegség.

Vitaminbomba

Tehát erősítsük meg szervezetünket, és mindjárt a közérzetünk is jobb lesz. Ebben az időszakban még jobban oda kell figyelni a kellő vitaminmennyiség bevitelére, pótlására. Együnk sok és sokféle gyümölcsöt, főleg C-vitaminban gazdag déligyümölcsöt, almát, és remek vitaminforrás bomba a savanyú káposzta.

Télen, főleg az ünnepek táján, és részben a hideg miatt is kevésbé figyelünk oda az egészséges táplálkozásra. Nehezen tudunk ellenállni a finom falatoknak, még ha zsírosabb is, nehezebb is az étel. Ilyenkor van a kocsonya, a töltött káposzta, a lencse, a korhelyleves szezonja, a disznótorok ideje. A hideg időszakokban jobban kívánjuk a nehéz ételeket, minthogyha a gyomrunkon keresztül, belülről "fűtenénk", így védekezve a hideg ellen. Pedig a nehéz, zsíros ételek igencsak megviselik a gyomrot, az epét. Nehézzé teszik az emésztést. Nem tesz jót a magas vérnyomásban, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek sem a zsíros, fűszeres étkezés. Ezenkívül bőrünkön is meglátszik a rossz táplálkozás, zsírossá, mitesszeressé válik, könnyebben alakulnak ki a pattanások. Ahogy enyhül az idő, lassanként csökkentsük étkezéseinkben a zsíros fogások számát, és ahogy megjelennek az új, friss zöldségek, minél sűrűbben kerüljenek az asztalunkra.

Testet lelket felüdít egy forró, citromos (ne forrázuk "agyon" a citromot, csak közvetlenül fogyasztás előtt ízesítsük a teát, mivel a gyümölcsben lévő C-vitamin hő magas hatására elbomlik) tea, ami mézzel készítve hatásos a megelőzésben! Adjunk magunknak időt a relaxálásra!

A megfázás megelőzésére hasznos lehet a szaunázás. A hideg-meleg hőmérséklet váltakozása jót tesz a vérkeringésnek. Rugalmasak maradnak az izmok, a bőr. A szaunázást felfoghatjuk egyfajta méregtelenítésnek is, hisz a nagyfokú izzadás következtében távoznak a szervezetből a méreg- és salakanyagok. Az arcbőrünk is tisztul, szaunázás után frissebb, simább lesz, és egyáltalán, jó közérzetet biztosít.

Fényfürdő

Fényhiányunkat pótolhatjuk szoláriummal, testünknek, lelkünknek, bőrünknek egyaránt jót tesz. A fényterápiát a depresszió kezelésében sikerrel alkalmazzák. A téli, napfényben szegény időben kellemes, megnyugtató hatású lehet eltölteni pár percet a szoláriumcsövek alatt... Persze mértékkel! Ne törekedjünk a gyors barnulásra, először csak rövid ideig maradjunk a napágyban, és fokozatosan növeljük az időtartamot. Különösen az érzékeny, fehér bőrűek legyenek óvatosak. Célszerű az arcra valamilyen fényvédő krémet vagy naptejet használni, és szolárium után az egész testünket bekenni testápolóval. Figyelem! Heti két alkalomnál többször ne használjunk szoláriumot, mert úgy már káros lehet!

Ilyenkor télen nem elegendő a szokásos nappali és bőrtápláló krém, annál zsírosabb szükséges. Ez védőréteget képez a bőrön a hideg ellen. A normál és száraz bőrűeknek napi többszöri alkalmazás is megengedett. Nyugodtan fordítsa meg a bevált szokást. Nappalra zsíros krémet, éjszakára nappali bőrápolót használjon. Az arcpakolások különösen jól regenerálják az erősen igénybe vett arcbőrt.

Ha mindezek ellenére mégis sikerül elkapnunk egy "jó" kis téli betegséget, nagyon fontos, hogy mindjárt az elején kezdjük el kezelni magunkat. Kezdő körben megpróbálhatjuk "egy éjszaka alatt kiizzadni" a betegséget, forró teával elalvás előtt, jó meleg takaró alatt. Ha még reggel is kutyául vagyunk, reménykedés helyett azonnal menjünk el az orvoshoz, ne húzzuk-halasszuk, ne várjunk arra, hogy majd elmúlik. Gyors gyógyulás érhető el, ha a gyógyszer szedése a betegség elején kezdődik.

[forrás: Galenus]

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü