Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Zene nélkül,mit érek én------

Zene nélkül,mit érek én------

Szívbetegség és a muzsika

Zene felszabadít, andalít, fölráz és felejteni is segít

– mindezzel eddig is tisztában voltunk, olasz kutatók azonban abban is biztosak, hogy a muzsika gyógyít.

Állítják, hogy a különböző hangulatú és ritmusú zenék más-más hatással vannak a szervezetünkre


 

Nemrégiben az illinoisi egyetem kutatása során derült ki, hogy a Bee Gees zenekar Stayin’ Alive című dala életet menthet, lüktetése és ritmusa ugyanis éppen megfelelő a szívmasszázshoz. Ezeket a vizsgálatokat folytatta az olaszországi paviai egyetem egy csoportja, amely különböző ritmusú és hangulatú zenék élettani hatásaira volt kíváncsi.
Lassú zenére tágul az artéria
– Elsősorban a keringési és szívproblémákra van hatással a zene, hiszen a lassú, főként szimfonikus zenék képesek megnyugtatni a pácienst, más zenék pedig felizgatják. A zene hallgatása közben a szív ritmusa, az artériák tágulása és a tüdő funkciói is megváltoznak – magyarázta Luciano Bernardi professzor a Daily Mailnek.
Eric Clapton zenéje megnyugtat, ahogyan Diana Krall muzsikája is nyugalmat és kiegyensúlyozottságot hoz a szervezetnek

Bizonyított tény ugyanis, hogy egy kompozíció ritmusa képes befolyásolni az emberi szervezetet, mert a test, mint érzékeny műszer, alkalmazkodik a külső hatásokhoz.


Aguilera dalai fölizgatják a beteget

Ezzel magyarázható, hogy egyes – például törzsi – zenék, illetve kántálások eufórikus, olykor hipnotikus állapotot idéznek elő. Hasonló a hatása az elektronikus disco-zenéknek, melyek egyes, gyengébb szívritmussal rendelkező embereknél komoly problémákat is okozhatnak, sőt, egyes esetekben akár infarktushoz is vezethetnek.
– A kísérlet résztvevői többek között Beethovent, Puccinit, Bachot és Verdi hallgattak. A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy vérnyomásuk, pulzusuk és agyi aktivitásuk is körülbelül tíz másodperc alatt alkalmazkodott a muzsikákhoz – folytatta a professzor, aki szerint egyébként a könnyűzenék ugyanolyan hatással bírnak, így például Eric Claptont a nyugtató, de erős érzelmeket kiváltó zenékhez sorolta, míg Beyoncé Knowles, vagy Christina Aguilera változatos ritmikájú számait inkább az úgynevezett „izgató” kategóriába helyezte, a novemberben hazánkban is koncertező Diana Krall pedig a teljes nyugalmat, kiegyensúlyozott légzést és ideális szívritmus idéz elő.
gyulai

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü