Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Bármilyen ásványvizet ihatunk?

Bármilyen ásványvizet ihatunk?


Bármilyen ásványvizet ihatunk?


S ha igen, melyiket válasszuk? Lehet-e bármilyen egészségkárosító hatása az ásványvíznek?

A palackozott vizek körül nemrégiben egy havilap összeállítása korbácsolta fel a hullámokat, s bár cikkünk apropóját az említett összeállítás adta, kérdéseink nem csak a konkrét üggyel kapcsolatosak.
20-30 százalékkal nő évente a hazai ásványvízfogyasztás mennyisége: a tendenciát még a gazdasági válság sem igazán akasztotta meg.
Míg 2007-ben 105 liter volt itthon a fejenkénti mennyiség, addig a következő évben már több mint 110 litert kortyoltunk el. A háztartási kiadások természetes tételévé vált termék körül időnként fellángolnak a viták, különösen akkor figyel fel a közvélemény, ha a kijelentések között megjelenik a „mérgező”, vagy az „egészségre káros” kifejezés.

Bikfalvi Istvánné, a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács titkára, analitikus vegyészmérnök azt mondja, hogy
 • az ásványvizek kizárólag egy szigorú, hivatalos minősítés után kerülhetnek forgalomba, a palackozásuk is szabályozott és ellenőrzött higiéniai előírások között történik.
 • Mint mondja, ezek a vizek védett vízadó rétegből kerülnek a felszínre: semmilyen külső körülmény nem befolyásolhatja a minőségüket.
 • Az ásványvíz természetes folyadék, nem recept alapján készül, így a benne lévő ásványi anyagok értéke ingadozik: ennek mértéke 20 százaléknyi lehet.
 • A vizekből vett mintákat rendszeresen vizsgálják az erre szakosodott laboratóriumokban, de azt fontos tudni, hogy egyetlen mérés értéke nem mérvadó. Mindig szükség van ellenőrző mérésekre, hiszen az említett 20 százaléknyi különbségben a mérés pontatlansága is az egyik tényező lehet.
 • Az ominózus Visegrádi ásványvíz esetében, az IPM magazin által közölt 1,8 milligramm/literes fluorid érték egyetlen vizsgálat eredménye.
 • S bár ennek az ásványi anyagnak az imént említett mennyiségben való jelenléte már valóban arra kötelezné a forgalmazót, hívja fel a figyelem arra, hogy 7 év alatti gyerekek ne fogyasszanak a vízből, az azonban, hogy ez a mennyiség mérgező lenne, nagyon erős túlzás.
 • Az európai uniós szabály szerint a fluorid határértéke 5 mg/l. Az érintett ásványvíz mintái egyébként korábban és a mostani ellenőrző mérések során is 1,4-1,5 mg/l-es fluorid mennyiséget mutatottak – magyarázza Bikfalviné.
 •  

Azt, hogy iszunk-e ásványvizet, s ha igen melyiket, végső soron magunknak kell eldönteni, ám – mint a szakember mondja – azok az információk, amiket a címkén olvashatunk, hitelesek és pontosak. Ezeken jól látható, hogy a különböző ásványvizekben lévő összes oldott ásványianyag-tartalom meglehetősen tág határok között mozog.
 • Tartja magát egy olyan nézet, miszerint az a legjobb, ha az alacsonyabb ásványi-anyag tartalmú, 500 mg/l-es vizek közük választunk, mert azok semmilyen bajt nem okoznak. Bikfalvi Istvánné szerint egy egészséges ember nyugodtan ihat huzamosabb ideig is egyfajta ásványvizet, tévhit, hogy a magasabb ásványi-anyag tartalmúak kerülendők.
 • A választás szempontja a természetes ásványvíz íze lehet, amit valóban az oldott ásványi anyagok mennyisége és az egymáshoz viszonyított aránya határoz meg.
 • Ennek következtében sokféle lehet az ízük, a teljesen semlegestől az egészen karakteresig: mindenkinek az ízlése döntse el, melyiket vásárolja.
 • Persze egészen más a helyzet, ha valaki egészségügyi gonddal, krónikus betegséggel küzd.
 • A szív- vagy cukorbeteg nem ehet, de nem is ihat akármit. „Ahogy például emésztési kór esetén a nehéz ételek, a magas vérnyomásban szenvedőknél a zsíros húsokat kerülendők, úgy a vesekőképződésre hajlamos ne igyon túl magas kálcium-, és nátrium-tartalmú vizet, viszont jó hatású a lúgos víz annak, akinek gyomorsavtúltengése van.
 • A szénsavmentes ásványvíz javasolható a refluxos betegnek, de akinek kevés a gyomorsava, inkább a szénsavasat részesítse előnyben” – ad gyakorlati útmutatót Csácsi Ibolya dietetikus, aki azt is hozzáteszi, a beteg beszélje meg orvosával, melyik ásványi anyag bevitelére kell figyelnie.
 •  

A szakember szintén úgy véli, hogy az egészségeseknek nem árt az azonos típusú ásványvíz hosszú időn át tartó fogyasztása, de azt mondja, ahogyan az ételek terén is, úgy a vizek választásában is jó lehet a változatosság.
Forrás: www.sxc.hu    

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü