Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
ÉLETMÓD
ÉLETMÓD : Szálló por - A fővárosi szmogriadó-rendelet

Szálló por - A fővárosi szmogriadó-rendelet

Budapesten szerdától a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben, a korlátozások pedig csütörtök reggel 6 órakor lépnek életbe.


Önkormányzat-Budapest-levegő 
Szálló por - A fővárosi szmogriadó-rendelet - HÁTTÉR    Budapest, 2011. november 17., csütörtök (MTI) - Első alkalommal kellett elrendelni csütörtökön Budapesten a szmogriadó riasztási fokozatához kapcsolódó korlátozó intézkedéseket azóta, hogy a Fővárosi Közgyűlés 2010 júliusában módosította a korábbi rendeletet, egyebek mellett a szükséges intézkedésekre vonatkozó részeket.

    Megváltozott a többi között az, hogy a korábbi páros-páratlan rendszám helyett a környezetvédelmi besorolás szabja meg a szükséges intézkedéseket. A tavaly augusztus óta élő jogszabály a négy plakettszínt veszi alapul, vagyis a korszerűtlen, környezetre káros fekete és piros matricás járműveket érinti a közlekedést érintő korlátozás.      
    A tájékoztatási fokozatban csak kérik az ilyen plakettel ellátott autók használatának a mellőzését, riasztási fokozatban viszont megtiltják a közlekedésüket.     
Emellett - ha a meteorológiai helyzet úgy hozza -, 20 kilométer/órával is csökkenthetik a járművek haladási sebességét. Így ahol 50-nel lehet menni, ott 30-ra csökken a megengedett legnagyobb sebesség, ahol viszont eleve 30-cal vagy lassabban lehet közlekedni, ott nincs változás.     
    A fővárosi rendelet szerint a szmogriadó riasztási fokozatában is közlekedhetnek azok a fekete és piros matricás járművek, amelyek egyebek mellett a helyi, helyközi és távolsági közúti közösségi közlekedés járművei; a taxik; a megkülönböztető fény- és hangjelzéssel jogszerűen felszerelt gépjárművek, valamint az általuk közrefogott járműoszlop; a Magyarországon működő diplomáciai és konzuli képviseletek, valamint a nemzetközi szervezetek DT rendszámú járművei; a betegszállító járművek; az orvosok és orvosi ügyelet gépjárművei; bizonyos feltételekkel a mozgáskorlátozottak, illetve az őket szállító járművek; a közszolgáltató cégek járművei; a Magyar Honvédség, a rendvédelmi szervek, a közterület-felügyeletek járművei; valamint célforgalomban az élelmiszer-áruszállítók és a közszolgálati média gépjárművei.     
    Azon járművek után, amelyek közlekedése az adott napon tilos, nem kell várakozási díjat fizetni a járművel várakozás rendjének egységes kialakításáról, a várakozás díjáról és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozásáról szóló rendelet értelmében.     
    Aki közlekedésre nem jogosult járművel közlekedik, szabálysértést követ el, és legfeljebb 100 ezer forintig terjedő bírsággal büntethető.     
    A szmogriadó tájékoztatási fokozatát akkor rendelik el, amikor a tájékoztatási küszöbértéket meghaladó szálló por rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság egyes különösen érzékeny csoportjaira, így a gyermekekre, időskorúakra, krónikus betegekre.     
    A riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagában meghaladja a riasztási küszöbértéket, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható javulás.     
    A rendelet szerinti intézkedések tájékoztatási fokozat elrendelése esetén azonnal, riasztási fokozat esetén a kihirdetést követő nap reggel 6 órától lépnek életbe.     
    Szmogriadót, annak fokozatait és a meghatározott intézkedéseket a főpolgármester rendeli el és szünteti meg. Ezt a kormányrendeletnek megfelelően a helyi rendelet szerint a Magyar Távirati Irodához eljuttatott sajtóközlemény útján, valamint a fővárosi önkormányzat honlapján hirdeti ki.      
    Riasztási fokozat esetén a gépjárműveket érintő korlátozás a légszennyező anyagtól függetlenül reggel 6 és este 10 óra között érvényes; egyetlen kivétel az ózon, amelynek esetében délelőtt 10 és este 6 óra között lehetnek korlátozások. Ezek minden napra érvényesek, egészen a riasztási fokozat megszüntetéséig.     
    Szmogriadó esetén nemcsak a gépjármű-tulajdonosokra vonatkoznak korlátozások: a főpolgármester elrendelheti például az ipari, szolgáltató üzemeltetők helyhez kötött légszennyező forrásainak kibocsátáscsökkentését vagy az üzemeltetés felfüggesztését; valamint felkérheti a kerületi jegyzőket az avar és kerti hulladék égetési tilalmának fokozott ellenőrzésére.     
    A főpolgármester a szmoghelyzet további romlásának megelőzéséért önkéntes önkorlátozó intézkedésekre kérheti a lakosságot és a légszennyezőket: például az egyéni gépjárműhasználat szüneteltetésére, a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatának mérséklésére, valamint arra, hogy mérsékelték a járművek alapjárati üzemeltetését.      
    Budapesten szerdától a szmogriadó riasztási fokozata van érvényben, a korlátozások pedig csütörtök reggel 6 órakor lépnek életbe.

 

bzsm \ bki \ eev

MTI 2011. november 17., csütörtök 4:44

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü