Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Természetgyógyászat
Természetgyógyászat : "C" a Csodavitamin

"C" a Csodavitamin

A vitaminok közül talán a C-vitaminról tudják a legtöbbet a laikusok és a betegség során fellépõ C-vitamin hiány szakirodalma a legnagyobb

"C" a csodavitamin

.

 


Dr. Szentgyörgyi Albert, a C-vitamin felfedezõje azt nyilatkozta egy amerikai újságnak, hogy a C-vitamin rendszeres és megfelelõ mennyiségû fogyasztásának köszönheti, hogy kilencven felett is friss maradt szellemileg, sõt képes volt egy kutatóintézet irányítására is.

A vitaminok közül talán a C-vitaminról tudják a legtöbbet a laikusok és a betegség során fellépõ C-vitamin hiány szakirodalma a legnagyobb. Azt tudja mindenki, hogy szervezetünk számára fontos a C-vitamin, azt már kevesen tudják miért?

A teljesség igénye nélkül néhány példa, arról, hogyan változik a betegségek kialakulásának kockázata C-vitamin hiány következtében.

Szív- és érrendszeri megbetegedések:
Kevesebben halnak meg szív- és érrendszeri megbetegedésben azok közül, akik sok zöldséget, gyümölcsöt fogyasztanak. Napi 400 mg C-vitamin táplálékkal történõ bevitele a minimális mennyiség a kockázatcsökkenéshez. C-vitamin hiányos férfiak között három és félszer több szívrohamot regisztráltak a vitaminnal megfelelõen ellátottakhoz viszonyítva. 60 százalékkal csökkent az angina kockázata azoknál, akiknek a vérében magasabb volt a C-vitamin koncentráció. A magasabb C-vitamin-szint a vérben magasabb HDL (ez az ún. jó koleszterin) és alacsonyabb trigliceridszinttel párosul.

Magas vérnyomás:
Az átlagosnál alacsonyabb C-vitamin-szint magasabb vérnyomás értékkel párosul.

Daganatos megbetegedések:
Több C-vitamin és béta karotin bevitele növelte a daganatos betegek túlélési esélyeit. A C-vitamin hiány a gyomorrák kockázatát növeli. A férfiak által fogyasztott táplálékok analízise alapján megállapították, hogy a zöldségekben és gyümölcsökben gazdagabb étrend alacsonyabb kockázattal jár a tüdõrák kialakulását illetõen. Egy tíz éves megfigyelési periódus során 678 mellrákos nõ közül azok, akik a legtöbb C-vitamint fogyasztották, mintegy 57 százalékkal csökkent a betegségbõl bekövetkezõ halál kockázata.

Szürkehályog:
Szemünkben mintegy húszszor több a C-vitamin, mint a vérben. A vitaminnal jól ellátottak körében kisebb a szürke hályog kialakulásának kockázata.

Cukorbetegség (Diabetes mellitus):
A sejtek C-vitamin felvételét az inzulin serkenti, a magas vércukorszint viszont gátolja. A cukorbetegek vérébõl mintegy 30 százalékkal kevesebb a C-vitamin tud beépülni a sejtekbe.

Védekezõképesség:
Akik könnyen megfáznak, könnyen megbetegednek, azok vérében a C-vitamin-szint mérhetõen alacsonyabb a normál értéknél.


cikk küldése e-mail-bennyomtató verzió

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü