Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : A veseháború tétje

A veseháború tétje

A mostani botrány úgy kezdődött: a Semmelweis Egyetem transzplantációs klinikájának vezetője májusban vizsgálatot kezdeményezett amiatt, hogy külföldi orvosok az agyhalál állapotában lévő magyar betegekből szerveket operálnak ki Magyarországon.

Népszabadság • Tanács István • 2006. augusztus 17.
 Nem tudni, a külföldi orvosoknak volt-e erre engedélyük, még azt sem, hogy kellett volna-e nekik bármilyen engedély. A hazai transzplantációt végzőket mindenesetre zavarta ez a dolog, ezért mentek neki a külföldiek szervkivételeinek.
 
A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomoz, ám azóta sem derült ki, hogy valójában mi történt.
 Friderikusz-show-ban elhangzott egy nyilatkozat, amely szerint, miközben magyar betegek meghalnak, a szegedi klinikán például horvát állampolgárok kaptak új vesét.
 A kommunikációs háború célpontjai ettől kezdve a transzplantációt végző hazai kórházak lettek.
A hol kimondott, hol csak sugallt, de sehol be nem bizonyított üzenet pedig az, hogy korrupt orvosok pénzért ültetnek be vesét.

Annyi már biztosan kiderült, hogy a transzplantációs listák rosszak, nem naprakészek.

 Ám ez nem bizonyítja a végső, konkrét döntést meghozó orvosok bűnösségét.

A listák összeállításában ugyanis nem nekik volt kulcsszerepük, inkább a mindeddig háttérben maradó szereplőknek: a veseátültetések esetében a külföldi magántulajdonban lévő dialíziscégeknek. Utóbbiaknak érdekükben állhat, hogy minél többet dializáljanak - ezért fordulhat elő, hogy számos fiatal vesebeteg jó ideig nem kerül fel az átültetésre várók listájára, amelyen viszont nagy számban vannak társbetegségekkel küzdő, a kockázatok miatt műtétre alkalmatlan, de reménykedő betegek.

Menet közben az is kiderült, hogy a botránytól függetlenül már csaknem készen van a listaállítás új rendszere. A csatazaj elfedi a küzdelem tétjét: ki döntse el, kinek jusson a kevés donorszerv, s vele a jobb minőségű élet esélye?

Az egyik érdekcsoport korrupciót kiáltva kivenné a döntés jogát a hazai orvosok kezéből, és arra hivatkozva, hogy nagyobb integrációban kevesebb szerv vész kárba, egy nemzetközi rendszerbe vinné be az átültetéseket.

 A másik érdekcsoport, a hazai transzplantáció szakmai szervezete azt mondja erre: Magyarországon jelenleg minden donorvesét fel tudnak használni, nincs értelme az Eurotransplant szervezetébe való teljes körű belépésnek.

Szerintük több szervet vinnének ki, mint amennyit a magyar betegek külföldről kaphatnának.

A laikus csak kapkodja a fejét, hogy kinek adjon igazat, vagy ha beteg, kitől féljen jobban. Az az érzésem, hogy valakiknek valamiért nagyon fontos, hogy a magyar donorszervek bekerüljenek a nemzetközi rendszerbe.

A szakma hazai képviselőivel azonban nem tárgyalnak, inkább a médián keresztül korrupciós hírbe hozzák őket.

Nálunk mindig úgy akarnak változtatni, hogy földig rombolják azt, ami addig volt - mostanában például az orvosi hivatás iránti bizalmat.

De minél több tárul föl egy rendszerből, annál kevésbé lehet racionálisan dönteni. Ha beteg lennék, én is elsősorban azon tépelődnék: távoli személytelen rendszerekben bízom-e jobban, vagy egy mégoly gyarló embernek a tudásában és tisztességében?

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü