Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS

Személyreszabottan, - megfelelő táplálkozás, étrend.

 Az egészséges táplálkozás
      Mint ahogy nem létezik mindenki számára egyformán egészséges életmód,
      hasonlóan van ez a táplálkozással is. Az "egészséges" táplálkozás
      valójában nem más, mint a kinek-kinek - személyre szabottan - megfelelő
      táplálkozás, étrend.
      Mi minden befolyásolja, hogy "megfelelő" legyen?
        elsősorban az életmódunk, életstílusunk;
        a testmozgás, valamint az aktív és passzív pihenés aránya
napirendünkben;
        a munka (tanulás), amit nap mint nap végzünk;
        az életszemléletünk - pozitív és negatív gondolkodásunk;
        az éghajlati viszonyok (amelyek alatt élünk);
        a nem és az életkor;
        akut vagy krónikus betegségek.
      Szélsőséges példával élve úgy is mondhatnánk, hogy egy izlandi
      bálnavadásznak, egy budapesti titkárnőnek és egy buddhista szerzetesnek
      más és más lehet a megfelelő.
      A különféle tápanyagokat tekintve étrendünk egészségesnek mondható akkor,
      ha - az előbb felsorolt szempontokat is figyelembe véve - megfelelő
      mennyiségű és arányú fehérjét, szénhidrátot, zsírt, valamint vitamint és
      ásványi anyagot fogyasztunk.

      A különböző táplálkozási szokások, befolyásolják, hogy e fontos
      tápanyagokhoz milyen ételek és étrend útján jutunk hozzá.
      Táplálkozási szokások 
      Gyermekkorunkban a szülői ház és az iskola által nyújtott lehetőségek a
      meghatározók, később azonban - akár már tinédzser korban is - a
      fokozatosan alakuló saját életmódunk részeként táplálkozási szokásainkon
      is részben változtathatunk. 
      Magyarországon még mindig uralkodó a vegyes (húsos) étrend és az
      "amerikanizálódó" hazai változata, a sokat emlegetett "magyaros konyha".
      Ugyanakkor egyre szélesebb körben jelennek meg a különféle reform-,
      illetve vegetáriánus táplálkozási szokások, irányzatok: 
        "szigorúan" vegetáriánusok azok, akik kizárólag növényi eredetű
        táplálékokat fogyasztanak;
        a lakto-vegetáriánusok a növényeken kívül a tejet és a tejtermékeket is
        beépítik étrendjükbe;
        az ovo-lakto-vegetáriánusok étrendje a tejtermékek mellett a tojást is
        tartalmazza;
        a (zen) makrobiotika a vegetárius étrenden belül a gabonafélék
        (barnarizs, búza, árpa, rozs, zab) fogyasztására helyezi a fő hangsúlyt,
        ugyanakkor a tradicionális vegetáriánusokkal szemben megengedi a halak
        és szárnyasok - másodlagos étekként való - fogyasztását is;
        a "testkontroll" rendszerében nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem
        az is fontos, hogy mit mikor és mit mivel, hogyan, milyen
        ételtársításban fogyasztunk el.
      Az előbbiek közül egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindegyikkel
      lehetsz egészséges. Ahhoz, hogy a vegyes (kissé összevissza "zabálós")
      táplálkozásról hogyan térj át, segít a "Reformétrend" - mi helyett-mit? 
      Reform étrend
            Mi helyett? Mit?
            Hús (fehérje), tehéntejAludttej, joghurt, kefír, sovány túró (ha
            lehet kecsketejből), szója, hüvelyesek; 
            Graham liszt (barna liszt), köles, olajos magvak (dió, mogyoró,
            tökmag, napraforgómag), burgonya
            Cukor, csokoládé, édesipari és cukrászati termékek, sütemények,
            cukros üdítőkTermészetes szénhidrátok (pl. friss és aszalt
            gyümölcsök), méz
            Zsír (disznó-, libazsír, margarin, tejföl, tejszín, szalonna,
            tepertő);Növényolaj (lehetőleg hidegen sajtolt tökmag-, napraforgó-,
            szója-, kukoricaolaj)
            Fehér kenyér, fehér lisztből készült péksütemények, tésztákKorpás,
            teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek: rozs-, búza-, bakonyi
            barna-, alföldi barna-, Graham kenyér
            EcetAlmaecet vagy citromlé és természetes savanyítás (kovászolás)
            Erős fűszerek (erős paprika, feketebors, chili stb.)Gyógynövények,
            zöldfűszerek: kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, rozmaring, majoránna,
            kömény, fokhagyma, vöröshagyma stb.
            Szinte teljesen főtt és sült ételekből álló étrend50-60-70 %-ban
            nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, müzli
            50-60-70 %-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök,
            müzliHázilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek
            vagy minél több bő levű friss idénygyümölcs fogyasztása
            Házilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek vagy
            minél több bő levű friss idénygyümölcs fogyasztásaForrásvizek,
            gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-, Rudas-,
            Széchenyi forrás vize stb.)
            Forrásvizek, gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-,
            Rudas-, Széchenyi forrás vize stb.)Gyógyteák (felváltva hársfa-,
            borsmenta-, csipkebogyó-, csalán-, kakukkfű-, kamilla tea),
            propolisz, virágpor, ginsengtea, malátakávé;

      Testünk méregtelenítésére, a felesleges salakanyagok eltávolítására
      hetente egy léböjtkúra - nap vagy gyümölcsnap, negyedévenként 3 napos,
      félévenként 7 napos gyümölcskúra iktatható be. A léböjtnapon: többször,
      akár 2 óránként kb. 2 dl. friss zöldség- vagy gyümölcslé, közben gyógyteák
      fogyaszthatók. Gyümölcsnapon: egyfajta, lehetőleg idénygyümölcs
      fogyasztása. 
    

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü