Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : Az ország több pontján várható ma havazás

Az ország több pontján várható ma havazás

Az időjárás-előrejelzés szerint pénteken az ország több pontján kell havazásra, hózáporra számítani, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívja az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire. Dobson Tibor szóvő elmondta, a tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz télben az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges közlekedés veszélyeiről, ezért váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás.Fontos, hogy az útra kelők megfelelően felkészüljenek a téli útviszonyokra; ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni és tájékozódni a várható útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot is - javasolta.
Hangsúlyozta: aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy a kellő mennyiségű üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk - figyelmeztetett Dobson Tibor.

A reggelre lefagyott utak nem mindig észlelhetők a gépkocsikból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor - mondta. A hókotró munkagépek mögött síkos az út, mert a só olvasztó hatása nem azonnali. Ezért nagyon fontos, hogy ha sárga villogóval felszerelt gépeket pillantunk meg az úton, fokozatosan vegyük vissza a sebességet, nehogy rácsússzon autónk a munkagépekre. Tanácsos gyakori féklámpa-villantásokkal figyelmeztetni a mögöttünk haladót is - tette hozzá.

A hókotrókat lemaradva kövessük, és ne próbálkozzunk az előzéssel, mert nem tudhatjuk, milyen az út állapota a munkagépek előtt - jegyezte meg a szóvivő.

"Kezdődő hófúvás, intenzív havazás esetén a legközelebbi lakott hely elérésekor helyezzük biztonságba gépkocsinkat, és várjuk meg, amíg az út ismét járható" - mondta.

(MTI)

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü