Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : A kórházigazgatók szerint veszélybe kerül a betegek ellátása

A kórházigazgatók szerint veszélybe kerül a betegek ellátása

Csak 31 kiemelt kórház lesz 160-ról 31-re csökkentette a kormány azoknak a kórházaknak a számát, amelyekben biztosan gyógyítanak majd jövőre is. A fővárosban összesen két intézményt jelöltek ki, ahol állandó ügyelet lesz. Ezt Molnár Lajos egészségügyi miniszter jelentette be. A bejelentés a kórházigazgatókat is meglepte, azt mondják, a döntés miatt veszélybe kerül a betegek ellátása.

RTL Klub Híradó - Hegyi Nóra


A Magyar Kórházszövetség elnöke ma délután stábunktól tudta meg, hogy a fővárosban csak két olyan kórházat jelölt ki a kormány, ahol állandó ügyelet lesz, és komolyabb beavatkozásokat is elvégezhetnek.

Az egészségügyi miniszter szerdára ígérte a biztosan megmaradó kórházak listáját, de a kormány csak tegnap döntött róla.

"Távolabb meggyógyulni jobb, mint a közelebbi kórházban meghalni, vagy nem meggyógyulni" - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter.

Ez az elv irányította a döntést, hogy az országban 31 helyen jelöltek ki úgynevezett kiemelt kórházakat. Ezekben a kórházakban az év minden napján 24 órás ügyelet lesz, itt a legjobb eszközökkel, a legfelkészültebb orvosok gyógyítanak majd a minisztérium ígérete szerint.

A kormány ígéretei szerint kiemelt kórházba maximum 55 kilométert kell utaznia mindenkinek. A kisebb beavatkozásokat, rutin műtéteket a területi kórházakban is végeznek majd. Ezek senkitől nem lehetnek messzebb 30 kilométernél. Fejlesztik a járóbeteg-központokat és a háziorvosi szolgálatokat is.

A nem kiemelt kórházak pályázaton kaphatnak pénzt ágyakra és gyógyító osztályokra. Ezeken a helyeken márciusra dől el, melyik osztályokat kell bezárniuk, és hány ágyat tarthatnak meg.

A kórházak helyett a szakrendelők veszik át a feladatok jelentős részét, ezért az országban 21 térségben új rendelőintézeteket építenek majd.

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint a korábbi egyeztetéseken nem ezekről az adatokról volt szó.

"Nagyon-nagyon félünk, hogy súlyos ellátási gondokat fog okozni, nem erre számítottunk" - mondta Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség elnöke.

A Fidesz szerint a kormány egyáltalán nem vette figyelembe a népegészségügyi adatokat, amikor összeállította a listát.

"Leépítés, csonkítás, a lakosság megsarcolása, ami a jövőben itt zajlik majd" - mondta Mikola István, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A kormány már ma benyújtotta a parlamentnek a kórházreform terveit. Ha az Országgyűlés megszavazza, sürgősséggel tárgyalják majd, és már január 1-jén életbe lép.


     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü