Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : A beteg választ, az orvos fizet? - fokozódik a káosz a gyógyszerfronton

A beteg választ, az orvos fizet? - fokozódik a káosz a gyógyszerfronton

A minisztérium javaslata még nem végleges Várhatóan február elejétől köteleznék az orvosokat a legolcsóbb gyógyszerek felírására. Ugyanekkortól büntetnék is a kirívó eseteket. A javaslatban azonban számos ellentmondás van.

Dreissiger Ágnes 2007. január 16. 18:05

 

Az új gyógyszertörvény nemcsak a betegekre és gyártókra ró nagyobb terhet, de alapvető változásokat ír elő az orvosoknak is. Ők a jövőben alapesetben az azonos hatóanyagú készítmények közül a legolcsóbbat kötelesek felírni.

 

Azért csak alapesetben, mert ha a beteg ragaszkodik a drágább szerhez, és azt aláírásával is igazolja, akkor kívánságát az orvosnak szem előtt kell tartania.

 

Kényszertovábbképzés

 

A jogszabály még a "szakmai egyeztetés" fázisában van, a kormány feltehetőleg a hónap végén tárgyal róla. Ha elfogadják, egy rövid bevezetési és tanulási szakasz után február elejétől lépne életbe.

 

Pénzbüntetést kaphatnak az orvosok (Képünk illusztráció) Pénzbüntetést kaphatnak az orvosok (Képünk illusztráció)

 

A jelenlegi helyzet alapján azt a doktort, aki "saját szakállára" írja fel a drága orvosságot, pénzbüntetéssel, illetve kényszertovábbképzéssel sújtaná a minisztérium. Persze a tervek szerint nem egy-egy esetet szankcionálnának: azok számíthatnak büntetésre, akik az "átlagnál gyakrabban és nagyobb mértékben" térnének el az alapesettől.

 

Ez viszont cseppet sem nyugtatja meg a háziorvosokat. Kertai Aurél, a MOK Háziorvosi Szekciójának elnöke szerint a tervezetben számos ellentmondás van. A lapunk birtokában lévő javaslat nagyjából annyi matematikai képletet tartalmaz, mint egy egyetemi számtankönyv, Kertai Aurél azt mondja: nekik csak szakértőkkel sikerült kibogozni a lényeget.

 

Ahogy az elnök mondja: a fő probléma, hogy a tárca javaslata akkor is az orvost büntetné, ha a beteg a patikában végül mást választ, mint amit ő előzőleg felírt a receptre. A betegnek ugyanis továbbra is szabad választása van. Azaz hiába írja fel az orvos a legolcsóbbat, ha azt mondjuk nem lehet beszerezni. Ilyenkor a gyógyszerész kényszerhelyzetben – vagy ahogy Horváth Ágnes államtitkár fogalmazott: „vészhelyzetben” – kiadhat egy másik, azonos hatóanyagú szert.

 

Felszámolás alatt a gyártó

 

"A javaslat szerint viszont az orvost nem a felírt, hanem a kiváltott recept alapján büntethetik, ez teljes őrület" – mondja. A javaslatból az is kiderül: a doktoroknak a finanszírozásuk egy részét kellene visszafizetniük, ha elkapják őket. Ez 1-10 százalék lehet attól függően, hogy mennyire tért el az országos átlagtól. Sőt, a tervek szerint – szintén a munkáltató költségén – a doktorokat kényszertovábbképzésre is küldhetnék.

 

Szintén pénzbe kerülne nekik, ha a receptfelírást megelőző 30 napban az orvos nem találkozott a beteggel. "Ez is elképesztő. Gondolja csak el: eljön egy beteg, akinek mondjuk tüszősmandula-gyulladása van, felírok neki egy gyógyszert. Miért büntetnek, ha előtte egy hónapig nem volt nálam?" – kérdezi Kertai Aurél.

 

Az orvosoknak az olcsóbb gyógyszerek kiválasztásában elvileg az OEP honlapjáról letölthető szoftver segíti. Ahogyan azt korábban már megírtuk: a szoftver viszont sokszor olyan készítményt dob ki, amelyet nem lehet beszerezni a patikákban. Sőt, az is kiderült: a szoftver által ajánlott egyik készítményt gyártó cég éppen felszámolás alatt áll.

 

A Magyar Gyógyszerész Kamara szerint az orvos így néhány esetben vagy nem kapható készítményt ír fel, vagy a büntetést vállalva a drágább, ám beszerezhetőt. Ezzel kapcsolatban egyébként az egészségügyi miniszter tegnap beismerte, hogy valóban létezik a probléma, és azt mondta, a jövőben erre jobban figyelnek. Ez azt jelenti, hogy azt a céget, amely nem tesz eleget szállítási kötelezettségének, törlik az OEP-listáról, de szankcionálják a patikákat is, ha nem tesznek eleget a készletezési előírásnak.

www.hirszerzo.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü