Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : Súlyos zavarok az OEP rendszerében – problémás program

Súlyos zavarok az OEP rendszerében – problémás program

Hemzseg a hibáktól az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) programja, amely arra hivatott, hogy az orvosokat segítse a legolcsóbb gyógyszer kiválasztásában – állítja több felhasználó. Eddig a fő probléma az volt, hogy valójában nem is kapható fantomkészítményeket dob ki a gép, és a különböző betegségekre szedett gyógyszerek árát is összehasonlítja.
Zivkovics Natália 
A napokban viszont már többször előfordult, hogy letörölte a számítógépek operációs rendszerét. Az OEP cáfolja, hogy ilyesmi előfordult.

A büntetés ellen tiltakoznak a doktorok. Már több háziorvos sem hajlandó ráírni a receptre a gyógyszer pontos elnevezését, csak a hatóanyag nevét. A doktorok – állításuk szerint – így próbálják elkerülni, hogy az egészségügyi tárca megbüntesse őket. A minisztérium tervei szerint ugyanis pénzbüntetéssel és kényszertovábbképzéssel sújtanák az orvosokat, ha az általuk felírt gyógyszerekhez összességében az országos átlagnál több tb-támogatást kell kifizetni. Nem tudni, miként valósul meg a szankcionálás, mert a kormány nem fogadta el a tárca javaslatát. Ha a recepten csak a hatóanyag neve szerepel, akkor a patikusnak és a betegnek kell eldöntenie a gyógyszertárban, hogy a tucatnyi azonos hatóanyagú szer közül melyiket váltsa ki. Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerészkamara alelnöke megerősítette: tapasztalták a jelenséget. A hatóanyag szerinti rendelés lehetősége évtizedek óta fennáll, de eddig szinte egyáltalán nem éltek vele a doktorok. Szakmailag aggályos lehet, ha egy beteg akár tucatnyi különféle gyógyszert is kaphat egy évben ugyanabból a hatóanyagból. Kertai Aurél, a Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának elnöke is találkozott a tiltakozásnak ezen formájával. Szerinte lehetetlen helyzetbe hozták a háziorvosokat. Hozzátette: az intézkedések működésképtelenné teszik a praxisokat, ezért a tiltakozásnak akár radikálisabb formájára is hajlandók.
Újabb és újabb programváltozatot lehet letölteni az egészségbiztosító internetes oldaláról. Most ismét kipróbáltuk, és továbbra is számos probléma van vele. Legújabban letörli számítógépeinkről az operációs rendszert – nyilatkozta több gyógyszergyár képviselője.
Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke kifogásolta, hogy az orvosok nem tudják, milyen számítógépes programot és mikortól kellene használniuk. Jelenleg sokan sokfélét használnak. Noha a törvény szerint egy minősített program segítené a receptfelírást, egyelőre ilyen nem létezik.
Molnár Lajos egészségügyi miniszter a napokban azt mondta: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által működtetett program minősítése elkezdődött, a munkát az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) végzi.

Hozzátette, szigorúbban ellenőrzik a gyógyszergyártókat, hogy ne lehessen a rendszerben olyan termék, amelyet valójában nem is forgalmaznak. A patikák készletezési gyakorlatát is folyamatosan vizsgálják majd.
Paál Tamás, az OGYI vezetője megerősítette: megkezdődött a program minősítése. Elismerte, a szakemberek valóban találkoztak a sokak által említett hibákkal, például azzal, hogy úgynevezett fantomgyógyszereket is a legolcsóbbak között ad ki a rendszer. Ezeket megpróbálják kiszűrni.

A problémák sora azonban ezzel nem ért véget. A különféle jogszabályok alapján ugyanis nem egyértelműek a gyógyszerfelírás új szabályai az orvosok számára. A törvény csak annyit mond ki, hogy kötelesek az egymással helyettesíthető medicinák térítési díjáról tájékoztatást adni a betegeknek. Egy másik jogszabály pedig egyértelművé teszi, hogy az orvos felajánlhatja a legolcsóbbat, de nincs kötelezettsége, hogy azt írja föl. Eltérhet attól orvosi okok miatt, sőt akár azért is, mert a beteg ragaszkodik régi, de esetleg drágább készítményéhez. (A drágább kifejezés azt jelenti, hogy a páciens számára drágább, a biztosító minden esetben ugyanannyi, azaz meghatározott összegű támogatást ad, a medicina árától függetlenül.) Ezt írásban kell jeleznie. Persze nem tudni, minden felírt receptnél kell-e tennie erről egy nyilatkozatot, vagy elég egyszer megtenni.

A helyzetet az is bonyolítja, hogy az egészségügyi tárca javaslata szerint pénzbüntetéssel sújtanák az orvosokat, ha az általuk felírt gyógyszerekhez összességében az országos átlagnál több tb-támogatást kell kifizetni. Az OEP cáfolja a programmal kapcsolatban megfogalmazott hibákat. A gyógyszergyártók azon állítása, miszerint a program letöltése és telepítése veszélyeztetné a fogadó gép operációs rendszerét, légből kapott – állítják, hozzátéve: ilyen problémát számítógépvírusok okozhatnak. Az OEP által közzétett programot a fejlesztő informatikusok sokszor tesztelték, biztonságosan használható.

www.mno.hu

Cikk küldése | Szóljon hozzá a fórumban | Nyomtatási verzió

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü