Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : Kihasználatlan a kórházi szupergép, mert az OEP nem finanszírozza a vizsgálatokat

Kihasználatlan a kórházi szupergép, mert az OEP nem finanszírozza a vizsgálatokat

Kis túlzással gondolatolvasásra is alkalmas az az új diagnosztikai eszköz, amelyet állami pályázati pénzből vásárolt a SOTE Neurológiai Klinikája, de az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem finanszírozza, így alacsony a kihasználtsága. Rudas Gábor, az MR-központ igazgatója szerint ez sok száz millió forintos veszteséget okoz.

 • A szóban forgó készülék a mágneses rezonancia vizsgálatára alkalmas, nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedően korszerű, nagyon magas a mágneses térereje.

  "Ez egy diagnosztikai csodafegyver, azt szokták mondani, hogy gondolatolvasásra is alkalmas.
 • Agytumorok,
 •  fejlődési rendellenességek,
 •  gyulladások,
 • vérzések diagnosztizálásánál is óriási segítséget adhat" - érzékeltette a gép képességeit a szakember.

  A pályázaton beszerzett gép azonban finanszírozási problémák miatt nem került be rutinszerűen a magyar egészségügyi ellátásba, noha az Egészségügyi Minisztérium is támogatta a pályázaton beszerzett gép OEP általi befogadását.

  A pénzügyminiszter azonban a takarékosságra hivatkozva csak egészen minimális aktivitást engedélyezett, amivel valóban sikerült néhány tízmilliót megspórolni, és aztán sok százmilliót kidobni - jelentette ki a SOTE Neurológiai Klinikája MR központjának igazgatója.

  A gép segítségével fel lehetne gyorsítani a betegségek felismerését, gyógyítását, például a szélütést, amikor az időben történő felismeréssel meg lehet előzni a későbbi károsodást - érvelt Rudas Gábor.

  "Képtelen helyzet"

  A szakember hozzátette:

a pénzügyminiszter csak bent fekvő betegek vizsgálatát engedélyezte, ami az OEP-nek egyetlen fillérjébe sem kerül, mert ezeket a vizsgálatokat a kórházaknak kell kifizetniük.

A kórházak - szintén a finanszírozás miatt - ahol lehet, ott spórolnak. Ugyanakkor a vizsgálatok elvégzése után, a pluszinformációkkal a kórházak is jobban járnak.

A Semmelweis Egyetem bizonyos határig felvállalta ambuláns diagnosztikai vizsgálatok elvégzésének finanszírozását is, mert képtelenség, hogy egy ilyen nagyszerű gép kihasználatlanul álljon.

A gép fenntartása akkor is ugyanannyiba kerül, ha nem használják - fűzte hozzá Rudas Gábor.

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü