Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : Megosztja az orvosokat a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazás

Megosztja az orvosokat a vizitdíj eltörléséről szóló népszavazás

Több háziorvos is kiállt a térítés megmaradása mellett, miközben a Magyar Orvosi Kamara elnöke a díjak megszüntetése mellett érvel. A kórházi napi díjról szintén különbözőek a vélemények.

A vizitdíjról már annak tavalyi bevezetésekor sem volt egységes állásponton az orvosszakma. A Magyar Orvosi Kamara elnöke korábban sem értett egyet a térítéssel, Éger István tehát igennel voksol majd a díjak eltörlését célzó népszavazáson.

"Mind a 3 kérdésre igennel fogok szavazni. A vizitdíj és a kórházi napidíj sokkal több rendszerszerű kárt okoz, mint amilyen kis hasznot hoz" - véli a kamara elnöke.

Szerinte kétségtelen, hogy ezekre az összegekre szükség van, de nem ilyen módon, hanem egy stabil, kiszámítható társadalmi egészségbiztosítás alapján történő finanszírozás útján.

A Budapesti Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője viszont nem árulta el, hogyan szavaz március 9-én. Kertai Aurél még abban sem biztos, hogy elmegy voksolni. Szerinte a vizitdíj ügyét nem így kell megoldani.

A háziorvosi praxisoknak szükségük van a fejlesztést szolgáló összegekre, de azokat nem vizitdíjként kellene beszedni - vélekedett.

Az a több mint kétszáz orvos, aki csatlakozott a vizitdíj megtartása melletti, múlt héten indított internetes kampányhoz, biztosan nemmel szavaz majd.

Komáromi Zoltán az akció egyik kezdeményezője korábban úgy érvelt: ha a népszavazás eltörli a vizitdíjat, akkor a háziorvosok a bevételük jelentős részét elvesztik.

Szerinte a vizitdíj eltörlésével a praxisok jelentős része működésképtelenné válik.

A vizitdíjból és kórházi napidíjból származó bevétel nem jelentős, legalábbis a Kazincbarcikai Városi Kórház igazgatója szerint. Trencsényi Erzsébet az InfoRádiónak azt mondta: ő a térítések megszüntetését támogatja, szerinte másképp kell rendezni a kérdést.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház főigazgatója, Papp László szerint azonban szükség van ezekre a térítésekre. Mint mondta, a vizitdíjból befolyó összegből tudják komfortosítani a kórházat.

Sajátos helyzetben van Badacsonyi Szabolcs, aki szabad demokrata képviselő a harmadik kerületben, és egyúttal a János kórház megbízott orvos igazgatója. Ő mindenestre vizitdíj párti. Ő úgy látja: a vizitdíj beváltotta a reményeket.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü