Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : Immunrendszerünk

Immunrendszerünk

a kétélű kard

Erdei Anna

Immunrendszerünk - a "kétélű kard"

 

I. Veleszületett és adaptív immunrendszer

A magasabbrendű élőlények szervezetét nagy hatásfokú, nagyon bonyolult immunrendszer védi, amit a tudomány fejlődésével egyre jobban ismerünk. Két, egymással szorosan összefüggő immunrendszert különböztetünk meg, a veleszületett és az adaptív immunrendszert, amelyek egymásra épülve és szorosan együttműködve alakítják ki a szervezet immunreakcióit, így védekezve a külső támadások ellen.  

II. A szervezet védekezőképességét biztosító molekulák, sejtek

Az evolúciós fejlődésben kialakult növényeket és állatokat vizsgálva megállapítható, hogy az immunrendszer is része az evolúciós fejlődésnek. Hasonló hatású, hasonló szerkezetű molekulák találhatók a magasabbrendű állatok és az ember immunrendszerében, de ilyen jellgű molekulákat már növényekben is találtak. Az immunrendszer bonyolult védekezési mechanizmusában nagyon sok sejt, illetve molekula között van együttműködés, amelyek közül mindnek megvan a saját feladata és a köztük kialakult kommunikációs mechanizmus is. 

III. Immunrendszerünk árnyoldalai, az allergiás és autoimmun betegségek

Amennyiben immunrendszerünk nem működik megfelelően, akkor kialakulnak az autoimmun betegségek vagy az allergiás reakciók. A mai világban már szinte mindenki allergiás valamire, vagy családjában, ismerősei között van olyan személy, akinél allergiát állapítottak meg az orvosok. Szinte mindenki ismer olyan embert, aki autoimmun betegségben szenved. Ezeket a betegségeket nehéz kezelni, mivel a kiváltó ok, a saját szervezet mindig jelen van. 

[origo]

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü