Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : A szakorvosképzés sajtóközleménye 2009-ben

A szakorvosképzés sajtóközleménye 2009-ben


ÖSSZEOMLÁS ELŐTT A SZAKORVOSKÉPZÉS (Sajtóközlemény)
 
Az Egészségügyi Minisztérium előzetes ígérete ellenére, a szakma és az érintettek nagyfokú ellenállásának dacára, érdemi változtatás nélkül kívánja a kormány elé terjeszteni a rezidensképzésről szóló rendeletet. Ennek várható következményeként rövidtávon összeomolhat a magyar szakorvosképzés.
 

A Magyar Rezidens Szövetség és az orvost képző karok Hallgatói Önkormányzatai megdöbbenéssel fogadták azt a hírt, hogy az egészségügyi tárca a hozzánk eljuttatott álláspontja és a sajtóban megjelent nyilatkozatai ellenére, érdemi változtatás nélkül, 2009. június 3-án kormány elé kívánja terjeszteni a szakorvosképzés átalakításáról szóló új rendeletét. 2009. márciusában készült felmérésünk szerint, melyet az orvostanhallgatók 42%-a töltött ki, az érintettek több mint 70%-a nem írna alá 9 év hűségnyilatkozatot a jelenlegi bér-, és munkakörülmények között, és inkább külföldön próbálná meg teljesíteni a szakképzést.

Felmérésünkben igen magas volt a bizonytalanok aránya is (16%). Ezen adatok alapján könnyen prognosztizálható, hogy a rendelet érdemi változtatások nélküli bevezetése drámai hatással lehet a magyarországi szakorvos-utánpótlásra, és így a betegellátásra! A politikusok által a rendelet előnyeként számon tartott „hűségszerződés” épp céljával ellentétes hatást váltana ki, és már rögtön az egyetemi tanulmányok befejeztével külföldre űzné a friss diplomás orvosokat. Figyelembe véve az orvosok jelenlegi korfáját (az orvosok 1/3-a a nyugdíjkorhatár közelében jár) az utánpótlás képzés ilyen mértékű ellehetetlenítése óvatos becslések szerint is 3-5 éven belül visszafordíthatatlan károkat okozhat a magyarországi ellátórendszerben. Még ha a rendeletet bevezetése után egy éven belül vissza is vonnák az illetékesek, az MRSZ számításai szerint, az évek óta tartó jogbizonytalanság minimum 1000-1500 friss diplomás orvos elvesztéséhez vezetne.

 

Ezt az orvos létszámot majd csak mintegy 15 év múlva lehetne újra visszapótolni a rendszerbe az orvostanhallgatók számának folyamatos emelése révén.

A kezdő orvosok és orvostanhallgatók életét jelenleg is egzisztenciális bizonytalanság kíséri, a befektetett legalább 10 éves kemény tanulási folyamat és munkánkhoz társuló felelősség, valamint az átlagosan heti 60 munkaóra messzemenően nincs arányban a többség 90-100 ezer forintos havi munkabérével.

A hivatástudatért cserébe egy fiatal orvosnak alig marad ideje a magánéletre, kortársaihoz képest elhúzódik a családalapítás lehetősége.

Ebbe a jelenleg is igazságtalan, és labilis egyensúlyi helyzetbe bármiféle többlet megszorítás bevezetése beláthatatlan következményekkel járhat! Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy érdemi megoldáshoz csak az orvosi fizetések és munkakörülmények rendezése vezethet. A krízis már az orvosi karokra jelentkező fiatalok számának csökkenésében is érzékelhető, melyhez nagyban hozzá járul az orvosi pálya riasztó jövőképe, és alacsony társadalmi presztízse.

Ha ez a tendencia folytatódik, nem csak szakorvos, de elegendő minőségi orvostanhallgató sem lesz Magyarországon! Ezért nyomatékosan kérjük a Magyar Köztársaság Kormányát, hogy megfontolva a rendelet bevezetésének várható hatásait, azt ne szavazza meg, hanem bocsássa újabb szakmai egyeztetésre!

Meggyőződésünk, hogy ilyen fontos kérdésben csupán szakmai egyetértéssel a háttérben lehet felelős döntést hozni.

Budapest, 2009. június 1.

A Magyar Rezidens Szövetség és a Hallgatói Önkormányzatok nevében: (dr. Papp Magor, országos elnök)

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü