Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
KÖRKÉP
KÖRKÉP : FANTASZTIKUS MAGYAR TALÁLMÁNY : Négydimenziós testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók

FANTASZTIKUS MAGYAR TALÁLMÁNY : Négydimenziós testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók

Négydimenziós - időben is változó térhatású képet adó - testszkennert fejlesztettek ki magyar kutatók;

a világszabadalommal védett találmánnyal készült felvételek iránt a legnagyobb amerikai egyetemek érdeklődnek, és hamarosan Magyarországon is beépülhet az egyetemi anatómiaoktatásba.

Mint Balogh Attila idegsebész, a fejlesztő 4D Anatomy LLC egyik tulajdonosa, a fejlesztés vezetője az új készülék és a hozzá tartozó szoftver - egy interaktív anatómiai atlasz - bemutatóján elmondta:

 eddig a fej-nyak régió anatómiai térképét készítették el, de a következő két évben az egész emberi testet feltérképezését tervezik közel kétmillió dollár beruházásból.

 

  Megosztás az IWIW-enMegosztás a Facebook-onCsiripelés Twitter-re


Szavai szerint a találmány célja alapvetően az oktatás, a szemléltetés:

szerepe lehet az orvosképzésben és -továbbképzésben, és a betegeknek is segíthet jobban megérteni saját betegségüket.

 

Az új rendszer műszaki alapját egy gömbfelületen mozgó kamera képezi, amely nagy mennyiségű felvételt készít az adott testrész egyes rétegeiről, különböző szögekből - magyarázta Kutor László, az Óbudai Egyetem tanára, a találmány kifejlesztője.

Mint mondta, a valós szövetekről készült, rendkívüli részletességű felvételekből a szoftver térhatású, forgatható képet alkot, amely nagyban megkönnyítheti a tanulást a rajzolt kétdimenziós anatómiai atlaszok használatához képest.

A program azt is lehetővé teszi, hogy különböző szempontok szerint szűrjünk, azaz például csak egy adott terület értérképét nézzük meg.

Az egyes idegekre, szövettípusokra rá is lehet keresni, a Google Earth térképhez hasonlóan - fejtette ki Kutor László, aki megjegyezte, hogy az orvosi műszerek fejlesztése kedvelt "passziója".

 

Balogh Attila szavai szerint a felvételeket egyelőre holttesteken végzik, de azon dolgoznak, hogy élő műtétek is rögzíthetők legyenek az új készülékkel, amelyből egyelőre mindössze egy prototípus létezik.

Szintén a tervek között szerepel a különböző kóros testi elváltozások képi rögzítése - eddig ugyanis egészséges testekről készítettek felvételeket -, valamint egy speciális monitor és 3D-szemüveg hozzárendelése a szoftverhez, amellyel a képek valódi térélményt nyújtanak.

 

Kiemelte, hogy a 4D-testszkenner teljesen magyar fejlesztés, a termék terjesztésénél azonban az Egyesült Államokra koncentrálnak, legalábbis kezdetben (siker esetén Európában is komolyabb marketingtevékenységbe kezdenek).

A szoftver iránt a legnagyobb amerikai egyetemek, köztük a Harvard, a UCLA, a John Hopkins és a Stanford is érdeklődést mutat - tette hozzá.

 

Csillag András, a Semmelweis Egyetem Anatómia Intézetének professzora arról beszélt, hogy bár az anatómia klasszikus oktatásának alapját képező bonctermi preparátumokra továbbra is szükség van, ki kell használni a modern technológia nyújtotta lehetőségeket is.

Úgy vélte, hogy a bemutatott 4D-testszkenner beépülhet a hazai orvosképzésbe is. Balogh Attila elmondta: a szoftver mind a négy hazai orvosegyetemen elérhető lesz.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü