Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Nőgyógyászat
Nőgyógyászat : Hormon helyett tűk és gyógynövények

Hormon helyett tűk és gyógynövények

A változókor ellen csakis természetesen - ezt vallják a kínai gyógyítók, mesterséges hormonpótlással szemben az akupunktúra és a gyógynövények


Az akupunktúra a klimax tüneteinek enyhítésére ma már az európai gyógyítók körében is hódít

 Hőhullámok, szédülés, fülzúgás, ingerlékenység, szívdobogás, verítékezés, keringési zavarok, fejfájás, súlygyarapodás és alvászavarok - látszólag ok nélküli tünetek, hisz szervi elváltozás nem mutatható ki.

Pedig a panaszok már évekkel az utolsó menstruáció előtt jelentkezhetnek, és akár évekig is eltarthatnak.

Sőt, előfordulhatnak pszichés, illetve ún. pszichoszomatikus elváltozások is, nyomott hangulat, depresszió, ok nélküli szomorúság, szorongás, az érdeklődés hiánya, a szexuális vágy csökkenése és fáradékonyság.

Mindez nem más, mint a klimax, vagyis ahogy az emberi szervezet reagál az úgynevezett "változókorra".

- E tünetek enyhítésére a 40-es évektől a nők hormontartalmú tablettákat kezdtek szedni, amelyek valóban képesek a változókorba lépett nők életminőségének javítására, azonban a pozitív hatások eltúlzása túlságosan széles körű alkalmazáshoz és az ilyen típusú gyógyszerek válogatás nélküli felírásához vezetett - mondja dr. Chen Zhen.

A Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesületének főtitkára szerint vizsgálatok sora igazolta már a kezelések veszélyét.

- A nő olyan, mint egy kicsi virág, folyamatosan öntözni, gondozni kell. A változókorra előre fel kell készülni, testben és lélekben egész életünk során - vallja dr. Chen Zhen. Szerinte legjobb a természet "eszközeihez" nyúlni, nem pedig mesterséges hormonpótlással küzdeni a tünetek ellen.

- Bizonyos növények olyan biológiailag aktív anyagot tartalmaznak, amelynek kémiai szerkezete megegyezik a női hormonokéval. Ez a kémiai anyag megtalálható babfélékben, gabonafélékben, zöldség-és gyümölcsfélékben.

Mind közül talán a szójabab a legismertebb, amely a női hormonhoz hasonló természetes anyagot tartalmaz, amely alternatívát jelenthet a hiányzó hormonmennyiség pótlására - mondja a kínai szakember. A tünetek alapján kiválasztható a hatásában legmegfelelőbb táplálék, így javítható a közérzet, késleltethető az öregedés, és megelőzhetők a betegségek. Dr. Chen Zhen szerint az akupunktúra és a gyógynövények párhuzamos alkalmazásával, az étrendre való odafigyelés mellett a komplex kezeléssel kiemelkedő eredményeket lehet elérni.

- Fontos, hogy mit eszünk, mennyire nyugodt, boldog az életünk.

A magyar konyha még mindig tele van olyan élelmiszerekkel, amelyek kedvezőtlen hatást gyakorolnak a szervezetre, köszönhetően a nem megfelelő ételkészítési eljárásoknak. Ma is naponta kerül az asztalra rántott valami, miközben nem is gondolnak bele, mennyire káros a leginkább többször használt olajban sült étel, a keletkező nagy mennyiségű káros transzzsírsav miatt - sorolja a professzor. Dr. Chen szerint legjobban a kismamákra kell figyelni.

- Kímélni kell őket, stressztől, idegeskedéstől óvni, minden terhet levenni róluk, étkezésükre pedig ilyenkor különösen fontos figyelni - mondja az egyetemi tanár, aki mindezekkel együtt terjeszti mind tágabb körben a természetes gyógymódokat.

A klimax tradicionális kínai orvoslási módjának ismertségére, illetve nyugati elfogadottságára jó példa, hogy míg például az Egyesült Államokban a nők húsz százaléka él a gyógyszeres kezeléssel, Kínában ez az arány csupán egy százalék. Dr. Chen szerint a hagyományos orvoslás, az akupunktúra és a gyógynövények alkalmazása ma már mindinkább elfogadott klinikum az európai gyógyítók körében is, miközben a hormonpótlás nemcsak fölösleges kockázatot hordoz, de néhány formája már tiltott.

Dr. Ács Nándor szülész-nőgyógyász, egyetemi tanársegéd, a Semmelweis Egyetem II. Női Klinikájának igazgatóhelyettese szerint mindenképp jó, ha a hagyományos módszer az első, ami nem biztos persze, hogy mindenkinek segít. Ha nem, még mindig itt az orvosok kezében a gyógyszer, mint végső megoldás.

 

 

Hormon helyett tűk és gyógynövények

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü