Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Belgyógyászat
Belgyógyászat : Az Alzheimer kór kutatásai

Az Alzheimer kór kutatásai


Az Alzheimer-kórhoz köthető öt új gént fedeztek fel

Az Alzheimer-kórhoz köthető öt új gént fedeztek fel egy nagyszabású nemzetközi kutatás keretében, amelyről a Nature Genetics című szakfolyóiratban számoltak be.

"Az új gének azonosítása segít jobban megérteni, hogy milyen mechanizmusok váltják ki az Alzheimer-kórt" - nyilatkozta Gerard Schellenberg, a Pennsylvaniai Egyetem kutatója, hozzátéve: a végső cél olyan gyógyszerek kifejlesztése, amelyek segítenek megállítani a folyamatot vagy akár megelőzni a betegség kifejlődését.

A jelenleg használatos készítmények ugyanis kevéssé hatékonyak, a tüneteket enyhítésére szolgálnak vagy a folyamat lelassítására alkalmasak.

 

A lakosság öregedésével a fejlett országokban egyre súlyosabb gonddá válik az Alzheimer-kór.

Az esetek 90 százalékában ugyanis a betegség 65 éves kor felett kezdődik, és a kór kialakulásának valószínűsége ötévenként megkétszereződik.

Az előrejelzések szerint az Alzheimer-kórban szenvedő betegek száma a világban 2030-ra meghaladhatja a 65 milliót.

A kór

  • gondolkodás és
  • a megismerési funkciók beszűkülésével,
  • magatartásváltozással, majd
  • gyors biológiai leépüléssel jár.
  • Kórélettanilag az agy körülírt részeiben, a halánték- és a homloklebenyben, valamint a hippokampuszban sorvadást, idegsejt-degenerációt és egy kóros fehérje, amyloid felszaporodását igazolták.

A betegség kialakulását a tudósok 60-79 százalékban öröklött tényezőkre vezetik vissza, a többit az életmód és a környezet számlájára írják.

Az Alzheimer-kórral kapcsolatos első gént 17 évvel ezelőtt fedezték fel, további négyet két évvel ezelőtt találták meg, a legújabb kutatásnak köszönhetően pedig a potenciális "bűnösök" száma megkétszereződött. Ezek az MS4A, az ABCA7, a CD33, az EPHA1, valamint a CD2AP gén.

 

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü