Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Belgyógyászat
Belgyógyászat : A lépcsőzés meghosszabbítja az életet

A lépcsőzés meghosszabbítja az életet


lépcsőzés meghosszabbíthatja az életet

A kísérleti alanyok naponta átlagban öt lépcső helyett huszonhármon mentek fel vagy jöttek le

A lifthasználat helyetti lépcsőzés meghosszabbíthatja az életet - vonták le svájci kutatók a következtetést egy minitanulmány alapján.

A lifthasználat és a mozgólépcső használatának betiltása jobb erőnléthez, kevesebb testzsírhoz, karcsúbb derékhoz és a vérnyomás csökkentéséhez vezetett a szakemberek által 69 ember bevonásával végzett vizsgálat során.

Ez azt jelenti, hogy 15 százalékkal csökken a korai halálozás kockázata bármi okból - állapította meg a Genfi Egyetem szakértői csoportja az európai szívgyógyászok Münchenben zajló kongresszusán bemutatott tanulmányában.

 

A 69 résztvevő a vizsgálat kezdete előtt kevésbé aktív életmódot folytatott, azaz heti két óránál kevesebbet sportolt és naponta kevesebb mint tíz lépcsőn ment fel vagy le gyalog. A tanulmány 12 hete alatt az egyetem kórházának állományából toborozott önkéntesek a munkahelyükön kizárólag a lépcsőket használhatták a liftek helyett. Ez azt jelentette, hogy naponta átlagban öt lépcső helyett huszonhármon mentek fel vagy jöttek le.

Tizenkét hét után a résztvevőkön elvégzett egészségügyi vizsgálatok kimutatták, hogy az érintetteknek megnőtt tüdőkapacitása, jobb lett a vérnyomásuk és koleszterinszintjük.

Csökkent továbbá súlyuk, testzsírjuk és derekuk körfogata, miközben javult sportolási képességük.

Ez összességében azt jelenti, hogy 15 százalékkal csökken annak eshetősége, hogy az érintettek fiatalon halnak meg - idézte a svájci szakemberek megállapítását a BBC hírszolgálata. Phillippe Meyer, a csoport vezetője hangoztatta: mindez azt sugallja, hogy a lépcsőzés nagy hatással lehet az ember egészségére.

A kutatók most azt szeretnék elérni, hogy egy sokkal több embert átfogó vizsgálat által támasszák alá felfedezésüket.

Ez ugyan egy minitanulmány, ám értékes, mivel megmutatja az elfoglalt dolgozó embernek, miként növelheti a mozgáskapacitását.

Bár az elvégzett mozgás csekély mennyiségű volt, a belőle származó előnyök világosan mutatják, hogy- magyarázta Adam Timmis professzor, a londoni Bart,s kórház kardiológusa.

mti

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü