Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Belgyógyászat
Belgyógyászat : Egy vérnyomásméréssel megelőzhető a szívinfarktus, a stroke

Egy vérnyomásméréssel megelőzhető a szívinfarktus, a stroke

Egyetlen vérnyomásméréssel képes megállapítani a vizsgált személy érrendszerének állapotát és az érelmeszesedés fokát az a magyar műszer, amelyet hétfőn mutatnak be a nagyközönségnek kardiológusok és informatikusok Budapesten. Jelenleg a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon a keringési rendszer betegsége.


2005. febr. 18., 16:01

A készülék alkalmazásával lehetőség lesz arra, hogy olcsón és nagyon hatékonyan végigszűrjék a magyar lakosságot. Ez azért lenne fontos, mert a keringési rendszer betegsége a leggyakoribb halálozási ok Magyarországon, ráadásul az érintetteket sokszor csak akkor látják orvosok, amikor már súlyos tüneteik vannak.

Ezzel a műszerrel 2 perc alatt a még tünetmentes, közepes rizikófaktorú betegeket is ki lehet szűrni. Ennek az a jelentősége, hogy még a betegség visszafordítható fázisában, aktív, munkaképes korban életmód-változással, gyógyszeres és egyéb terápiával elkerülhető a betegség súlyosbodása. Így megelőzhető a szívinfarktus, a stroke, a veseelégtelenség.

Ahhoz, hogy az ország minden részébe eljusson a készülék, összesen 7-8 milliárd forintra van szükség. A szűrést a háziorvosok végezhetnék, illetve beilleszthető az üzemorvosi és a belgyógyászati járóbeteg ellátás rendszerébe is. A tervek szerint az ország lefedettségéhez szükséges 3 ezer műszert a gyártó biztosítaná az orvosok részére.

Ha sikerül az egész országban beindítani a szűrési rendszert, akkor hosszú távon jelentősen csökkenne a keringési rendszer betegségeiből eredő halálozások száma. Becslések szerint a százezer lakosra jutó halálozás a jelenlegi 500 feletti értékről 250-300-ra mérséklődne.

Komoly pénzügyi megtakarítást is eredményezhet a program. Az állami egészségbiztosításnak a keringési rendszer betegségeivel és annak kórkövetkezményeivel összefüggő kiadásai mai áron minimálisan évi 30-60 milliárd Ft-tal csökkennének - mondta Goldperger István, a műszert kifejlesztő TensioMed Kft. gazdasági tanácsadója.

Ráadásul lehetőség van a műszer és szűrési program külföldi értékesítésére. A TensioClinic Arteriográf teljes egészében hazai fejlesztés eredménye, szabadalommal védett. A szabadalom hasznosításának jogosultja hazai tulajdonú, magyarországi bejegyzésű cég - tette hozzá a közgazdász.

Forrás: hirado.hu

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü