Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
Diagnosys.hu, Egészségügyi hírek,
CIKKEK
     
REGISZTRÁCIÓ
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
     
számláló
Indulás: 2003-08-06
     
Influenza
Influenza : Tombol a madárinfluenza Oroszországban

Tombol a madárinfluenza Oroszországban

Jelentősen emelkedett egy nap leforgása alatt a madárinfluenzában elhullott szárnyasok száma Oroszországban, s a járvány július közepi kirobbanása óta először baromfitenyésztő telepet is megtámadott a gyilkos vírus.

   

NOL • Népszabadság Online  • 2005. augusztus 11.
A rendkívüli helyzetek minisztériumának csütörtöki összesítése szerint július 21-e óta 10 ezer 170 baromfi és vadon élő madár pusztult el az öt érintett régióban, a Novoszibirszki, az Omszki, az Altaji, a Kurgani és a Tyumenyi területen. Szerdán még 8347 szárnyas elhullásáról tudtak, így egy nap leforgása alatt 1823-mal emelkedett ez a szám.

A költöző madarak által Ázsiából behurcolt H5N1 vírus erősen fertőző, és veszélyt jelent az emberekre is. Ázsiában mintegy hatvan ember életét követelte a gyilkos kór, Oroszországban viszont eddig egyetlen megbetegedést sem regisztráltak.

Az öt oroszországi területen eddig magánudvarok baromfiállománya pusztult el, csütörtökön azonban bejelentették, hogy az Altaji területen fekvő momantovói baromfitenyésztő telepen is kitört a járvány. Két nap leforgása alatt a csirkekeltető és -tenyésztő üzemben 667 tyúk pusztult el, s az első laboratóriumi vizsgálatok kimutatták a madárinfluenza kórokozóját. A telepen karantént vezettek be, s kiirtják az egész állományt.

A baromfitenyésztők országos szövetségéhez tartozó nagyvállalatoknál egyetlen megbetegedés sem történt, de a járvány kitörésének veszélye fennáll - ismerte el Vjacseszlav Lukjanov, a szövetség vezérigazgató-helyettese. Megerősítette, hogy időben megtettek minden szükséges intézkedést a madárinfluenza behurcolásának megakadályozására, s ellenőrzés alatt tartják a helyzetet. A momantovói esettel kapcsolatban elmondta, hogy az üzem nem tagja a szövetségnek, inkább afféle farmergazdaságnak lehet nevezni.

A szövetség tagvállalatai állítják elő az Oroszországban megtermelt baromfihús és tojás 85 százalékát. Tavaly év végén az orosz mezőgazdasági vállalatok 233 millió darab szárnyast tartottak, ebből Szibériában 30,6 milliót.

(MTI)

     

Diagnosys.hu Független Egészségügyi Fórum

Promote Your Page Too

     
Menü