| KÖRKÉP : AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS |
AZ EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS
Személyreszabottan, - megfelelő táplálkozás, étrend.
Az egészséges táplálkozás Mint ahogy nem létezik mindenki számára egyformán egészséges életmód, hasonlóan van ez a táplálkozással is. Az "egészséges" táplálkozás valójában nem más, mint a kinek-kinek - személyre szabottan - megfelelő táplálkozás, étrend. Mi minden befolyásolja, hogy "megfelelő" legyen? elsősorban az életmódunk, életstílusunk; a testmozgás, valamint az aktív és passzív pihenés aránya napirendünkben; a munka (tanulás), amit nap mint nap végzünk; az életszemléletünk - pozitív és negatív gondolkodásunk; az éghajlati viszonyok (amelyek alatt élünk); a nem és az életkor; akut vagy krónikus betegségek. Szélsőséges példával élve úgy is mondhatnánk, hogy egy izlandi bálnavadásznak, egy budapesti titkárnőnek és egy buddhista szerzetesnek más és más lehet a megfelelő. A különféle tápanyagokat tekintve étrendünk egészségesnek mondható akkor, ha - az előbb felsorolt szempontokat is figyelembe véve - megfelelő mennyiségű és arányú fehérjét, szénhidrátot, zsírt, valamint vitamint és ásványi anyagot fogyasztunk.
A különböző táplálkozási szokások, befolyásolják, hogy e fontos tápanyagokhoz milyen ételek és étrend útján jutunk hozzá. Táplálkozási szokások Gyermekkorunkban a szülői ház és az iskola által nyújtott lehetőségek a meghatározók, később azonban - akár már tinédzser korban is - a fokozatosan alakuló saját életmódunk részeként táplálkozási szokásainkon is részben változtathatunk. Magyarországon még mindig uralkodó a vegyes (húsos) étrend és az "amerikanizálódó" hazai változata, a sokat emlegetett "magyaros konyha". Ugyanakkor egyre szélesebb körben jelennek meg a különféle reform-, illetve vegetáriánus táplálkozási szokások, irányzatok: "szigorúan" vegetáriánusok azok, akik kizárólag növényi eredetű táplálékokat fogyasztanak; a lakto-vegetáriánusok a növényeken kívül a tejet és a tejtermékeket is beépítik étrendjükbe; az ovo-lakto-vegetáriánusok étrendje a tejtermékek mellett a tojást is tartalmazza; a (zen) makrobiotika a vegetárius étrenden belül a gabonafélék (barnarizs, búza, árpa, rozs, zab) fogyasztására helyezi a fő hangsúlyt, ugyanakkor a tradicionális vegetáriánusokkal szemben megengedi a halak és szárnyasok - másodlagos étekként való - fogyasztását is; a "testkontroll" rendszerében nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is fontos, hogy mit mikor és mit mivel, hogyan, milyen ételtársításban fogyasztunk el. Az előbbiek közül egyik sem jobb vagy rosszabb a másiknál, mindegyikkel lehetsz egészséges. Ahhoz, hogy a vegyes (kissé összevissza "zabálós") táplálkozásról hogyan térj át, segít a "Reformétrend" - mi helyett-mit? Reform étrend Mi helyett? Mit? Hús (fehérje), tehéntejAludttej, joghurt, kefír, sovány túró (ha lehet kecsketejből), szója, hüvelyesek; Graham liszt (barna liszt), köles, olajos magvak (dió, mogyoró, tökmag, napraforgómag), burgonya Cukor, csokoládé, édesipari és cukrászati termékek, sütemények, cukros üdítőkTermészetes szénhidrátok (pl. friss és aszalt gyümölcsök), méz Zsír (disznó-, libazsír, margarin, tejföl, tejszín, szalonna, tepertő);Növényolaj (lehetőleg hidegen sajtolt tökmag-, napraforgó-, szója-, kukoricaolaj) Fehér kenyér, fehér lisztből készült péksütemények, tésztákKorpás, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyerek: rozs-, búza-, bakonyi barna-, alföldi barna-, Graham kenyér EcetAlmaecet vagy citromlé és természetes savanyítás (kovászolás) Erős fűszerek (erős paprika, feketebors, chili stb.)Gyógynövények, zöldfűszerek: kakukkfű, borsikafű, bazsalikom, rozmaring, majoránna, kömény, fokhagyma, vöröshagyma stb. Szinte teljesen főtt és sült ételekből álló étrend50-60-70 %-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, müzli 50-60-70 %-ban nyers növényi ételek, zöldségfélék, gyümölcsök, müzliHázilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek vagy minél több bő levű friss idénygyümölcs fogyasztása Házilag készített, turmixolt, friss gyümölcs és zöldséglevek vagy minél több bő levű friss idénygyümölcs fogyasztásaForrásvizek, gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-, Rudas-, Széchenyi forrás vize stb.) Forrásvizek, gyógyvizek (kénes parádi, kékkúti ásványvíz, a Lukács-, Rudas-, Széchenyi forrás vize stb.)Gyógyteák (felváltva hársfa-, borsmenta-, csipkebogyó-, csalán-, kakukkfű-, kamilla tea), propolisz, virágpor, ginsengtea, malátakávé;
Testünk méregtelenítésére, a felesleges salakanyagok eltávolítására hetente egy léböjtkúra - nap vagy gyümölcsnap, negyedévenként 3 napos, félévenként 7 napos gyümölcskúra iktatható be. A léböjtnapon: többször, akár 2 óránként kb. 2 dl. friss zöldség- vagy gyümölcslé, közben gyógyteák fogyaszthatók. Gyümölcsnapon: egyfajta, lehetőleg idénygyümölcs fogyasztása.
| |